Különleges bolygóegyüttállás mutatkozik a hajnali égen

Vágólapra másolva!
Látványos bolygóegyüttállásban gyönyörködhetnek a korán kelők. A Vénusz közelében a Jupiter, a Mars és a Merkúr is azonosítható ezekben a napokban. Az égitestek megpillantása kivilágított városokból sem lehetetlen, de a sikeres megfigyeléshez jó körpanoráma szükséges.
Vágólapra másolva!

Napkelte előtt közel egy órával, reggel 4 és 5 óra között érdekes látvány mutatkozik a hajnali égen, keleti irányban. Miközben világosodik az égbolt, egyre magasabbra emelkednek az erre mutatkozó bolygók. Nem sokkal a látóhatár felett a Merkúr, a Vénusz, a Jupiter és a Mars is megfigyelhető, amint egymáshoz viszonylag közel mutatkoznak. Az égitestek megpillantásához a derült ég mellett jó rálátás kell a keleti horizontra. Ha épületek, fák takarják a látóhatárt, a jelenség nem látható. A bolygók viszonylag fényesek, ha nem felhős a hajnali ég, a feltűnő Vénuszt tudjuk közülük a legkönnyebben azonosítani. Ennek segítségével pedig már könnyebben megtalálhatjuk a hozzá közeli, de valamivel halványabb Jupitert, és a még halványabb Marsot valamint a Merkúrt, az alábbi animáció segítségével.

Animáció, amely a bolygók egymáshoz viszonyított helyzetét mutatja a hajnali égen (Sky and Telescope)

A két belső bolygó, a Merkúr és a Vénusz nemrég előzte le a Földet a Nap körüli útja során, ezért mutatkozik hajnalban, keleti irányban az égen. Ugyanakkor külső szomszédunkhoz, a Naptól távolabb lévő Marshoz, és a még messzebb található Jupiterhez most közeledik a mi planétánk. Ezt a két bolygót tehát a Föld fogja lehagyni a következő hónapok, közel fél év során a Nap körül keringve. A Mars viszonylag közeli helyzetét ősszel egy űrszonda, a Mars Science Laboratory indítására ki is használják majd a szakemberek, mint arról nemrég beszámoltunk.