Csimpánzok miatt halhat ki egy majom

Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint nemcsak az emberek, hanem a legközelebbi rokonaink, a csimpánzok is képesek kipusztulásig vadászni egy állatot. Ez történik most egy kolobuszmajommal egy ugandai nemzeti parkban.
Vágólapra másolva!

Az ugandai vöröskolobusz (egyesek szerint külön faj: Procolobus tephrosceles, mások szerint a Tana-kolobusz alfaja: P. rufomitratus tephrosceles) az ugandai Kibale Nemzeti Park lakója. Az American Journal of Primatology szaklapban megjelent cikk szerint azonban lehet, hogy már nem sokáig marad élő példánya. A majmok várható kihalását jelen esetben nem az ember, hanem rokonaink, a csimpánzok okozhatják.

A tanulmányban 33 év (1975-2007) főemlős-számlálási adatait tekintették át, és azt vették észre, hogy a veszélyeztetett ugandai vöröskolobusz populációja ez időszak alatt 89 százalékkal csökkent. Az okokat vizsgálva kiderült, hogy a majmokra a legnagyobb veszélyt a csimpánzok (Pan troglodytes) jelentik, amelyek előszeretettel vadásznak erre a majomfajra.

Az egyelőre nem világos, hogy miért részesítik előnyben ezt a fajt a többi hasonló méretű majommal szemben. Az sem tisztázott, hogy miért ejtenek el ennyi kolobuszt a csimpánzok. Elképzelhető, hogy valamilyen élelemforrásuk megcsappant, azért tértek át a kolobuszhúsra. Az biztos, hogy a területen élő csimpánzok száma 53 százalékkal növekedett a vizsgált időszakban.

Természetesen nemcsak a csimpánzok okolhatók a kolobuszok számának ilyen drasztikus csökkenéséért. Betegségek tizedelték őket, és erős az élelemért való vetélkedés a viszonylag kis területen élő többi növényevő majommal. A cikk szerzői szerint azonban mindez eltörpül a csimpánzok vadászata által okozott veszteséghez képest. A populációcsökkenést még jobban fokozza, hogy a csimpánzok elsősorban a fiatal majmokat ejtik zsákmányul, amelyek így nem érik meg a szaporodóképes kort. Emiatt még kisebb az esélye, hogy helyreálljon a populáció létszáma.

Egy halvány reménysugár azonban mégis felcsillan. Az utóbbi néhány évben a csimpánzok valamilyen oknál fogva csökkentették a vadászaktivitásukat a területen. Ennek következtében a fiatalabb csimpánzok nem olyan ügyesek a zsákmány elejtésében, így talán mégis esélyt kapnak a vöröskolobuszok a fennmaradásra.