A Föld, mint egy medúza

Vágólapra másolva!
Hatalmas védőpajzs van körülöttünk, amelyet nem is láthatunk. A bolygónkat övező mágneses tér erővonalait egy új szimuláció mutatja be.
Vágólapra másolva!

Bolygónkat a légkör felett egy töltött részecskékkel teli, kiterjedt mágneses védőburok övezi, ez az úgynevezett magnetoszféra. Bár ez sokkal nagyobb bolygónknál, saját szemünkkel sosem pillanthatjuk meg. Legfeljebb közvetett hatását láthatjuk, igaz feltűnő formában - a magnetoszférából bolygónk légkörébe érkező töltött részecskék okozzák ugyanis a sarki fényt, mely a megfelelő időben és helyről megfigyelhető, mint arról korábban részletesen beszámoltunk.

Forrás: Greg Shirah and Tom Bridgman, NASA/Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Stud
A Föld magnetoszférájának erővonalai. A kép nagyméretű változatának letöltése (Greg Shirah, Tom Bridgman, NASA/Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio)

A magnetoszféra a Napból kiáramló töltött részecskék alkotta napszél ellen véd, amely ennek hiányában erősen pusztítaná, erodálná, tehát csökkentené bolygónk légkörét. A védőpajzs nélkül főleg a nagyobb nap- illetve koronakitörések részecskéi növelnék meg jelentősen a felszínen mérhető sugárzásszintet, emellett a nagyenergiájú galaktikus kozmikus sugarak részecskéi is veszélyt jelentenének életünkre.

A műholdas megfigyelések alapján tudjuk, hogy a magnetoszféra hatalmas csepp alakot mutat, és a Nappal ellentétes irányban, hosszú uszályt formálva elnyúlik. Mindezt a csillagunkból kiáramló részecskék együttese, a napszél hozza létre. A mérések alapján a magnetoszféra kinézete is megjeleníthető, mint az a mellékelt ábrán látszik. A narancsszín az északi, a kék a déli polaritású erővonalakat mutatja. Érdemes megfigyelni, mennyivel nagyobb a képződmény, mint az egész bolygónk.

Ajánlat: