Vágólapra másolva!
Közel két órával napkelte előtt, a még sötét égbolton pillanthatjuk meg a hazánk felett elhaladó Nemzetközi Űrállomást és a közelében mutatkozó Endeavour űrrepülőgépet a következő napokban. Ez az utolsó alkalom az Endeavour megpillantására. 
Vágólapra másolva!

Az Endeavour űrrepülőgép május 30-án, hazai idő szerint hajnali 6 óra körül utolsó alkalommal vált le a Nemzetközi Űrállomásról (ISS-ről). A küldetésről külön cikkben részletesen is beszámoltunk. A bolygónk felszíne felett 300-400 kilométer magasan keringő űrállomás-űrrepülőgép páros a következő napokban a hajnali órákban lesz megfigyelhető hazánkból.

A felettünk átvonuló űrállomás -3,5 magnitúdós fénypontként, tehát a Vénusznál alig valamivel halványabb, de a csillagoknál jóval fényesebb objektumként mutatkozik majd az égen - ettől valamivel halványabb, de azért szintén feltűnő objektum az Endeavour űrrepülőgép. A Heavens-Above honlapon olvasható előrejelezés szerint az alábbi táblázat mutatja be az kedvező adottságú átvonulások időpontjait és egyéb paramétereit az ország közepéről, nagyjából Budapestről figyelve.

Az észleléshez távcső nem szükséges, azonban a jó körpanoráma elengedhetetlen hozzá, így olyan helyről próbálkozzunk a megfigyeléssel, ahonnan az égbolt nagyobb része egyszerre látható. A közvilágítás kevéssé zavarja a megfigyelést, tehát a nagyvárosokból is jó eséllyel próbálkozhatunk - azonban közvetlenül lámpák alól nem fogjuk látni az égen lassan elvonuló ISS-űrrepülőgép párost.

Az alábbi táblázat az űrállomás láthatóságának időpontjait tartalmazza. Az Endeavour űrrepülőgép a jelenlegi tervek szerint június 1-jén landolhat, ennek megfelelően az ezt követő időpontok alkalmával már csak az űrállomás vonul át az égen. Az űrrepülőgép a landolás előtt egy órával fékez, és egészen addig az űrállomás közelében mutatkozik. Ennek megfelelően, ha az első lehetőség alkalmával, tehát június 1-jén hazai idő szerint 7.32 körül fékez, akkor ezt megelőzően, a június 1-jén 4 óra körül várható átvonuláskor még az űrállomás közelében, az alábbi táblázatban megadott időpontban fog mutatkozni. A másik megfigyelési lehetőség május 31. (kedd) hajnal, de ekkor nem lesz túl nagy a két együtt repülő űreszköz maximális magassága.

dátum

időpont

fényesség (magnitudó)

égtáj, horizont feletti magasság

május 31.

03:33

-2.2

26 fok, DDK

június 1.

03:54

-3.5

64 fok, DDK

június 2.

04:17

-3.2

60 fok, ÉÉNy

június 3.

03:06

-3.6

62 fok, DDK

június 4.

03:28

-3.3

61 fok, ÉÉNy

június 5.

02:18

-3.7

61 fok, DDK


Látható, hogy az átvonulások sajnos hajnalban lesznek, viszont igen fényes objektumként látszik majd az űrállomás az égen. Az ISS a róla visszavert napfény révén válik láthatóvá, és nyugatról kelet felé haladó, csillagszerű pont képében szeli át az égboltot 3-4 perc alatt. Az űrrepülőgép láthatósága eleinte alig különbözik az űrállomásétól, tehát a fenti időpontokat övező néhány perces időszak során van esély azt megpillantani. A megfigyelés lehetőségei az űrrepülőgép pályaváltoztatása után módosulnak, amiről a Satellite Tracker honlapon is tájékozódhatunk.

Ajánlat: