Csukott szárnnyal kerülik el a lepkék a szexuális zaklatást

Vágólapra másolva!
Rövid életében csak egyszer párzik egy Magyarországon is honos lepkefaj nősténye. A lepke úgy kerüli el a hímek további zaklatását, hogy összecsukja a szárnyát, amelynek külső fele sokkal tompább színű, mint a külső, így kevésbé csábítja a hímeket.
Vágólapra másolva!

A nálunk is honos közönséges tűzlepkék (Lycaena phlaeas) életükben csak egyszer párzanak, ám a kutatók mostanáig nem tudták, hogyan kerülik el a már megtermékenyített lepkék a hímek további zaklatását.

Jun-Ya Ide, a fukuokai Kurume Műszaki Egyetem lepkerajongó kutatója észrevette, hogy a nőstény tűzlepkék gyakran összezárják a szárnyukat, ha más tűzlepkék repülnek a közelükben. Ez a viselkedés jóval ritkább, amikor más lepkefajok egyedei szállnak el mellettük. A kutató és munkatársai azt is megfigyelték, hogy a csukott szárnyú nőstényekkel viszonylag ritkán próbálnak párosodni a hímek. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a csábító színek és mintázatok csak nyitott helyzetben láthatók a szárnyon.

A szakemberek elméletüket lepkemodellekkel is letesztelték. Amikor szűz tűzlepkékhez közelítették a hím tűzlepke modelljét, akkor azok általában kiterjesztve hagyták a szárnyukat. Amikor azonban már párosodott nőstényekhez közelítették a modellt, akkor azok az esetek jelentős részében összecsukták szárnyukat.

A kutatók az Ethology folyóiratban megjelent cikkükben úgy vélik, hogy a nőstények testi épségét veszélyeztetné, ha túl sok hím próbálna velük párosodni, ezért alakulhatott ki ez a szexuális zaklatás ellen védő viselkedés.