Két magyar egyetemi képzés a világ kétszáz legjobbja között

2011.05.30. 8:56

A világ legjobb egyetemeit évről-évre rangsoroló cég adatai szerint egy budapesti és egy vidéki egyetemi képzés is bekerült a legjobb oktatási programok közé.

A QS Quacquarelli Symonds cég 2004 óta készíti el a felsőoktatási intézmények és szakirányú karaik, intézményeik világranglistáját, a QS World University Rankings-t. A legfrissebb, 2010-es adatok szerint hazánk első egyeteme az Eötvös Loránd Tudományegyetem, amely világszinten a 401-450. helyre került, természettudományi kara a világ hasonló karai közt a 246., bölcsészettudományi kara pedig kategóriájában a 247. lett. A Szegedi Tudományegyetem a 451-500. helyen szerepel, míg a CEU, bár az összegyetemi rangsorban nem került az első ötszázba, társadalom- és bölcsészettudományi téren a 300-400. hely közti eredménnyel büszkélkedhet.

A QS megvizsgálta az egyes szakterületi képzéseket is a természettudományok, az élet- és orvostudományok, illetve a műszaki-technológiai oktatás területén. Hazánkból 2011-ben két képzési terület került be saját tudományterületén a világ legjobb 200-nak minősített oktatási programja közé. Az ELTE földtudományi képzései (földtudományi és földrajz alapszakja és a rájuk épülő mesterkurzusok) az igen előkelő 101-150. helyet, míg a Szegedi Tudományegyetem vegyészmérnöki programja a 151-200. helyet szerezte meg a világranglistán.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar

A minősítés az egyetemek általános reputációján, a szakterületi oktatógárda szakmai elismertségén és publikációik idézettségi számain alapul; mindkét rangsorolt hazai képzés ez utóbbi, objektív tényező szerint lényegesen előkelőbb helyen szerepel.

"Tudomásom szerint ez az első alkalom, hogy valamely nemzetközi felsőoktatás-minősítő intézet ilyen előkelő helyre sorolta egyetemünk földtudományi - vagy bármely - szakterületét. A minősítés komoly rangot ad az ELTE földtudományi és földrajzi alapszakjainak és mesterkurzusainak, amit az egyetemekre jelentkező középiskolásoknak mindenképp érdemes mérlegelniük" - mondta Timár Gábor, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének vezetője.