Rendkívül éles képeket közölt a NASA az Endeavour startjáról

2011.06.07. 8:05

Soha nem látott részletességű képeket közölt a NASA az Endeavour űrrepülőgép indításáról. A speciális technikával készült felvételeken azok a területek is látszanak, amelyeket egyébként vakító fényességük miatt nem tudunk megfigyelni.

Májusban emelkedett utoljára magasba az Endeavour űrrepülőgép, amely az utolsó teljes létszámú küldetést hajtotta végre. Az Endeavour útjáról nemrég részletesen is beszámoltunk. Az alábbiakban olyan felvételeket mutatunk be, amelyeken az átlagosnál sokkal részletesebben követhetők a start eseményei.

Az ilyen képeket a mérnökök elemzik, mivel segítségükkel pontosan rekonstruálható, mi történik a start során. Ennek ismerete fontos volt a rendszer fejlesztésében, és fontos az új amerikai emberes űrhajók tervezésekor is.

Forrás: NASA / Louise Walker / J.T. Heineck
A speciális kamerákkal igen tiszta felvételek készíthetők a hajtómű anyagsugarának viselkedéséről, az esetleges leváló darabokról. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA / Louise Walker / J. T. Heineck). A látványos videofelvételek a NASA honlapján tekinthetők meg.

A NASA Ames Research Center munkatársai hat nagyfelbontású kamera képei alapján készítettek egy filmet, amelyből az alábbiakban néhány képet mutatunk be. Maga a film a NASA honlapján tekinthető meg. A fotókat a start előtti hetedik másodperctől az azt követő hatodik másodpercig rögzítették. A berendezések másodpercenként 250 képet készítettek, egymástól kissé eltérő beállításokkal.

Forrás: NASA / Louise Walker / J.T. Heineck
A szilárd hajtóanyagú segédrakétákból kiáramló anyagsugár különböző érzékenységű felvételeken. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA / Louise Walker / J. T. Heineck)

Forrás: NASA / Louise Walker / J.T. Heineck
A start pillanata egy hagyományos képen (balra) és egy speciális, most közölt felvételen (jobbra). Jól látható, hogy az egyébként vakító ragyogással elfedett területeken is mutatkoznak részletek az új képeken. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA / Louise Walker / J. T. Heineck)

Ajánlat: Még lehet jelentkezni a nyári magyar űrtáborba