Aggódó magyar természettudósokról ír a Nature

Vágólapra másolva!
A világ egyik legjelentősebb természettudományi folyóirata, a Nature is arról ír, hogy a magyar kormány egy budapesti történelmi épületet, melyet az 1989-es rendszerváltozás után a Magyar Természettudományi Múzeum otthonául jelöltek ki, most egyetemmé alakítana át, ahol katonák és rendőrök oktatása folyna.
Vágólapra másolva!

Új otthont keres mintegy kétszáz darab 18. századi múmia, számos ritka európai dinoszaurusz-maradvány és további tízmillió lelet a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményében, melyekre kilakoltatás várhat az év második felében - írja a Nature. A cikk szerint a magyar kormány azt tervezi, hogy a budapesti történelmi épületet, melyet az 1989-es rendszerváltozás után a Magyar Természettudományi Múzeum otthonául jelöltek ki, most egyetemmé alakítják át, ahol a katonák és rendőrök oktatása folyna.

A magyar és külföldi természettudományi szakembereket sokkolta a lehetséges költözés híre, írja a cikk szerzője, Marian Turner. Az impozáns 1836-os Ludovika épületet jelentős mértékben renoválták és átépítették múzeumi célokra, és a gyűjteményt kezelő kurátorok még be sem fejezték az oda beköltöző gyűjteményrészek kicsomagolását követő felülvizsgálatot. Mivel a múzeumnak eddig még nem ajánlottak fel alternatív helyszínt, a múzeológusok aggódnak, hogy a gyűjtemények addig ládákban és dobozokban fognak heverni, amíg új otthonra nem találnak, írja Turner.

"Amikor a kormány bejelentette az új egyetemet februárban, úgy írták le a Ludovikát, mint egy régóta elhanyagolt épületet. Ez meglepetésként ért bennünket, akik már évek óta ott dolgozunk" - mondta a Nature-nek Pálfy József, a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Természettudományi Múzeum közös paleontológiai kutatócsoportjának tagja. A kormányzat azzal indokolta döntését, hogy az épület egy része még mindig renoválásra szorul, és a Ludovika épületének az újonnan létrejövő egyetem céljára való felhasználása a tradíciókat követi, hiszen az épületben 1945-ig katonai akadémia működött.

A múzeum állományában több mint 70 kutató dolgozik, akik évente mintegy 50 cikket publikálnak a vezető nemzetközi szaklapokban (az összes publikáció éves szinten 200-220 körül mozog). A múmiák mellett, amelyeket egy váci templom kriptájában találtak, és többek között a tuberkulózis történetének kutatására is kiválóan alkalmasak, a múzeum olyan Ceratopsia dinoszaurusz maradványokat is őriz Nyugat-Magyarországról (Iharkút), amelyekről korábban azt gondolták, hogy nem is éltek Európában, olvasható a Nature cikkében.

A gyűjtemények, melyeknek egyes részei 1802-ből származnak, Budapesten szétszórva helyezkedtek el, mielőtt a múzeum megkapta volna a Ludovika épületét az 1990-es évek elején. Az épületek (Ludovika főépülete, illetve a Lovarda) akkor valóban elhanyagolt állapotban voltak, de az egymást követő magyar kormányok azóta mintegy 10 milliárd forintot fordítottak a helyreállításra, írja Turner. Jelenleg ezek az épületek 5000 négyzetméternyi kiállítási terület mellett modern kutatólaboratóriumokat és a felszín alá süllyesztett, három szintnyi raktározási területet biztosítanak a gyűjteményeknek.

Forrás: Bauer Norbert/MTTM
A váci templomban felfedezett múmiák

Jávor András, a múzeumért felelős Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára a Nature kérdésére kifejtette, hogy az átszervezések nem fenyegetik sem az álláshelyeket, sem a gyűjteményeket, és a minisztérium "konzultál a múzeummal a jövőbeni elhelyezéséről". Ősi Attila, aki szintén az MTA-MTM Paleontológiai Kutatócsoport tagjaként fedezte fel tavaly az Ajkaceratops maradványokat, és publikálta eredményeit a Nature hasábjain, viszont azon a véleményen van, hogy a kutatás és a mindennapi munka rovására megy, ha arra kényszerülnek a múzeológusok, hogy az alig pár éve kicsomagolt őslénytani gyűjteményt újra összepakolják.

A Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményeit évente körülbelül száz külföldi kutató is használja, és akikkel a Nature kapcsolatba lépett, azok osztoznak magyar kollégáik aggodalmában. "A múzeumban őrzött gyűjtemények egyediek, és az újbóli költöztetésük óriási problémákat okozna a nemzetközi kutatási együttműködésekben" - mondta a Nature-nek Gareth Dyke, a Dublini Egyetem paleontológusa, aki jelenleg a Magyar Természettudományi Múzeumban dolgozik.

A múzeum kollektívája éppen csak elkezdett nyugodt körülmények között dolgozni a Ludovika épületébe való beköltözés után. "A kutatók még mindig sok időt töltenek azzal, hogy ellenőrizzék az egyes leltári tételeket, hogy biztosak legyenek abban, hogy a gyűjteményi darabok épségben túlélték a beköltözést" - mondta Ősi Attila. A múzeum főigazgatója, Matskási István a Nature-nek azt mondta: "Kétszáz év után végre volt egy központi épülete a múzeumunknak, és most nem tudjuk, hová kell majd mennünk."