Közölték az első képet az új égtérképező távcsőtől

Vágólapra másolva!
Háromszor örökíti meg a teljes égboltot a következő öt évben az új távcső, amelyet az Európai Déli Obszervatórium részeként, a chilei Atacama-sivatagban állítottak fel. A 268 megapixeles kamerával ellátott műszer a becslések alapján 500 millió objektumot fotóz majd le.
Vágólapra másolva!

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) felavatta új távcsövét a chilei Atacama-sivatagban. A műszer neve, a VLT Survey Telescope (VST) a Very Large Telescope rövidítésből és az eget folyamatosan pásztázó kifejezést jelentő Survey Telescope kifejezésből áll össze. Az új berendezés a 8,2 átmérőjű VLT műszerek mellett kapott helyet.

A Paranal Obszervatóriumhoz tartozó 2,6 méter átmérőjű új műszer tükre egy 268 megapixeles OmegaCAM nevű detektorra vetíti a fényt. Egyszerre a telehold látszó méreténél (fél foknál) kétszer szélesebb égrészt képez le. A távcsövet adaptív optikával látták el, azaz tükrének alakját a légköri zavarok csökkentése céljából folyamatosan változtatják.

Az optikai tartományban üzemelő távcső ideálisan egészíti ki a nemrég beüzemelt VISTA teleszkópot, amely az infravörös hullámhosszakon végez közel folyamatos égtérképező munkát. A VST megfigyelései során született adatok a tervek szerint publikusak lesznek, tehát bárki hozzáférhet majd.

Forrás: ESO
Az új távcső. A kép nagyméretű változatának letöltése (ESO)

A távcső elsőként közölt felvétele az M17 jelű mélyég-objektumot, az Omega- vagy Hattyú-köd néven ismert csillagközi felhőt mutatja. A Sagittarius (Nyilas) csillagképbe eső területen aktív csillagkeletkezés zajlik a por- és gázanyagban.

Forrás: ESO
Az elsőként megörökített aktív csillagközi felhő, az M17 az új távcső felvételén. A kép nagyméretű változatának letöltése (ESO)

A VST háromszor fogja a teljes égboltot lefedni a következő öt évben. Mérései alapján többek között távoli galaxishalmazokat és kvazárokat fognak azonosítani, és az így nyert adatok a sötét anyag és energia megismerésében is segítenek majd. Emellett a Tejútrendszer aktív csillagkeletkezési régióit is tanulmányozza a műszer: a becslések szerint a VST összesen közel 500 millió objektumot fog azonosítani.

Film a távcső első célpontjáról (ESO)

További képek és adatok az új távcsőről az ESO honlapján tekinthetők meg.