Megbüntetik a mohó nőstényeket a hím tisztogatóhalak

Vágólapra másolva!
Fontos szerepet töltenek be a tengeri ökoszisztémában a tisztogatóhalak: feladatuk, hogy megszabadítsák a nagyobb halakat az élősködőktől. A nőstények azonban néha túl mohóvá válnak, és az ügyfélből is kiharapnak egy-egy darabot. Ilyenkor azonban számolniuk kell a hímek rendreutasításával.
Vágólapra másolva!

A tisztogatóhalak általában párokban - egy hím, egy nőstény - végzik munkájukat, azaz csipkedik le a külső élősködőket a nagyobb halak testéről. Táplálkozás közben azonban néha elcsábulnak, és a paraziták mellett a tisztítandó ügyfél húsából is kiharapnak egy kicsit. Ezt természetesen nem veszik jó néven az addig békés kliensek, és elúsznak a mohó halak közeléből. Az ilyen udvariatlan viselkedésért a hím partnerektől is agresszív büntetésre számíthatnak az ügyfelet megharapó nőstények.

A londoni Zoológiai Társaság és több más intézmény kutatói kimutatták, hogy a hímek sokkal többet is veszthetnek egy ebédnél a nagy étvágyú partnerek miatt. A Proceedings of the Royal Society B folyóiratban megjelent tanulmány szerint, ha a nőstények túl nagyra nőnek, akkor rivális hímekké alakulnak.

A csoportokban élő tisztogatóhalaknál a maximum 16 nőstényből álló háremben egy domináns hím uralkodik. Minden tisztogatóhal nőstényként jön világra, és abban az esetben alakul hímmé, ha ő lesz a csoport legnagyobb hala. A hím rendszerint a hárem legnagyobb nőstényével áll párba a tisztogató feladatok elvégzésére.

Joao Paulo Krajewski
Tisztogatóhalak munkában (Joao Paulo Krajewski felvétele)

Mint Nichola Raihani, a cikk vezető szerzője elmondta, a kutatások kimutatták, hogy a hím tisztogatóhalak érzékenyek a nőstények méretére. Az egyik oka annak, hogy szemmel tartják és megdorgálják a csaló nőstényeket valószínűleg az, hogy igyekeznek megakadályozni a nőstények elhízását. Ha a nőstény túl sokat eszik, akkor mérete meghaladhatja az addigi domináns hímét, és akkor ő válhat a csoport uralkodójává a korallzátonyon.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a hím tisztogatóhalak különbséget tesznek az értékesebb és a gyengébb táplálékok között, és sokkal keményebben büntetik a nőstényeket, ha egy értékes ügyfelet űznek el. A nőstények a büntetés hatására később igyekeznek jobban kiszolgálni a klienseket.

Ez az első nem emberi példa arra, amikor a büntetés arányban áll a vétekkel, és a büntetés hatására a vétkes a potenciális büntetésnek megfelelően módosítja a viselkedését. "Nem sok közös fizikai jellemvonás fedezhető fel a tisztogatóhalak és az emberek között, de a tisztogatóhalak ugyanúgy büntetik a csaló egyedeket, ahogy mi büntetjük a törvényszegő embereket. A keményebb büntetés mindkét esetben erősebb elrettentő hatású lehet a jövőbeni bűncselekményeket illetően" - mondja Raihani.