Nyálból meghatározható az ember életkora

Vágólapra másolva!
Egy új teszt segítségével meglehetősen pontosan meghatározható egy személy életkora egy kevés nyálmintából. A DNS öregedéssel összefüggő változásait vizsgáló módszer nagy segítséget nyújthat a rendőrségi helyszínelőknek a bűnöző életkorának behatárolásában.
Vágólapra másolva!

A nyálmintában lévő DNS-ből ötéves pontossággal képes meghatározni a mintát adó személy életkorát az a teszt, amelyet a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem (UCLA) genetikusai dolgoztak ki. A módszer az örökítőanyagon megfigyelhető, életkorral összefüggő változásokat veszi figyelembe.

A kutatók először 88 olyan helyet azonosítottak a DNS-en, amely szoros kapcsolatot mutatott az életkortól függő úgynevezett metilációval. Ez egy olyan kémiai folyamat, mely során metilcsoportok (-CH3) kapcsolódnak a DNS-hez, s ezek egy meghatározott mintázatot alkotnak. "A metilációs mintázatok megváltoznak, ahogy egyre idősebbek leszünk, és hozzájárulnak egyes életkorral összefüggő betegségek kialakulásához" - mondta Eric Vilain, a UCLA genetikus-, gyermekgyógyász- és urológusprofesszora. Végül két olyan gént sikerült azonosítani, amelyek metilációs mintázata a leginkább kapcsolatban állt az öregedéssel, és így tudták megalkotni a mintaadó életkorát becslő vizsgálatot.

A szakemberek szerint a módszert használhatják majd a rendőrségi helyszínelők, hogy megbecsüljék az elkövető életkorát például egy pohár szélén maradt kevés nyálmintából, de az eljárás továbbfejlesztésével akár a biológiai életkort is meg lehet majd határozni. A kronológiai életkor (vagyis a születés óta eltelt évek száma) ugyanis nem mindig egyezik a biológiai öregedéssel. Ennek segítségével megbecsülhetik bizonyos életkorral járó betegségek kialakulásának esélyét, és a biológiai életkor alapján javasolhatják az orvosok pácienseiknek a szűrővizsgálatokon való részvételt.

Forrás: PLoS ONE