Vágólapra másolva!
Erdőtűz pusztít az amerikai Los Alamos Nemzeti Laboratórium közelében. A lángok nyomán keletkezett hosszú füstfelhő az űrből is jól megfigyelhető.
Vágólapra másolva!

Hatalmas füstoszlopot hoz létre a lángoló erdő a Jemez-hegységben, az Egyesült Államok területén. A tűz a Los Alamos Nemzeti Laboratórium kutatórészlegét is veszélyezteti, amely a lángoló erdő közelében található. Ez az egyik kutatóközpont, ahol a második világháború alatt a Manhattan-program keretében az atombomba fejlesztésén is dolgoztak.

Forrás: NASa
A Jemez-hegységben tomboló erdőtűz füstoszlopa az űrállomásról fotózva. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA). A terület a Google Térképen

Közel ezer tűzoltó dolgozik a lángok megfékezésén, a környező területről több személyt is kitelepítettek. A felvételt a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről készítették 2011. június 27-én. Jól megfigyelhetők rajta a sötét színű, erdőkkel borított területek, amelyek egyike lángra kapott. A füstöt több száz kilométer távolságig sodorja a szél a tűz forrásától. A tűz elleni védekezésről a Scientific American honlapján tekinthető meg videó.

Ajánlat:

Nyári MANT Űrtábor 2011 - Sátoraljaújhely

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) 2011-ben is megrendezi nyári űrtáborát, ezúttal Sátoraljaújhelyen. Az egy hétig tartó, július 3-9. között zajló tábor ideje alatt a résztvevő középiskolás diákok számos izgalmas és érdekes program, előadás, vetélkedő részesei lehetnek. Bővíthetik az űrtevékenységgel, az űrkutatás változatos alkalmazásaival kapcsolatos ismereteiket. Személyesen találkozhatnak magyar űrkutatókkal, első kézből ismerkedhetnek meg munkájukkal.

További inforimáció a táborról a MANT honlapján olvasható