Ilyen az űrrepülőgép feneke közvetlen közelről

atlantis, űrrepülőgép
Vágólapra másolva!
Vasárnap délután az Atlantis összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással. Az első vizsgálatok során az űrrepülő épségben átvészelte a startot, a felületén nem találtak sérüléseket. A küldetéssel lezárul a leglátványosabb és az egyik legfontosabb korszak a NASA emberes űrtevékenységében.
Vágólapra másolva!

Hétfő, hazai idő szerint 8.42

A külső felületek, valamint a start során készített felvételek eddigi vizsgálata során nem azonosítottak olyan sérülést vagy az emelkedés korai fázisában levált nagy testet, amely veszélyt jelentene az űrrepülőgépre - ennek ellenére néhány helyszínt az Atlantis hővédő rendszerén még újra, célzottan is ellenőriznek.

Forrás: NASA
Az űrállomáshoz közeledve készített fotó az Atlantis hajtóműveinek fúvókáiról ( NASA)

A több mint öttonnányi felszerelés kipakolása hamarosan megkezdődik. Eközben felmerült, hogy az űrállomás elektromos rendszerének használata révén az Atlantis akkumulátorait kevésbé kell lemeríteni, így akár egy nappal is meghosszabbítható a küldetés anélkül, hogy az jelentős átszervezéssel járna - noha a hosszabbításra egyelőre nincs konkrét ok.

Vasárnap, hazai idő szerint 18.30

Az Atlantis hazai idő szerint 17.07-kor sikeresen összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással. A közelítés végén szokás szerint piruettezett egyet az űrrepülőgép, hogy hasi részét az űrállomásról részletesen lefotózhassák, esetleges sérülésekre vadászva. A legénység átszállása után a Rafaello modult fogják a robotkarral az űrállomáshoz csatlakoztatni, hogy kipakolják a benne szállított felszereléseket.

Vasárnap, hazai idő szerint 9.24

A küldetés második napján az űrhajósok a robotkarral hat óra alatt átvizsgálták az Atlantis külső felületét. Az eredmények ellenőrzése még eltart egy ideig, de első körben úgy fest, súlyos sérülés nem mutatkozik a rendszeren. Hasonló eredményt hozott az emelkedés első percei során készült földi felvételek átvizsgálása. Az űrrepülőgép az űrállomás megközelítéséhez szükséges pályán halad, és az összekapcsolódás vasárnap délután, hazai időben 16 óra körül várható.

Szombat, hazai idő szerint 9.01

Az utazás első napján az Atlantis kisebb pályaváltoztatást hajtott végre. 94 másodpercig üzemeltették a hajtóművet, hogy az űrállomás eléréséhez megfelelő útvonalra álljanak. Az esetleges sérülések keresés során első körben az űrrepülőgép ablakait ellenőrizték, ahol nem mutatkozott probléma. Előkészítették a robotkart is a külső felületek részletes ellenőrzésére. A start után Barack Obama amerikai elnök nemcsak a legénységnek fejezte ki elismerését, hanem annak a több ezer szakembernek is, akik az elmúlt közel harminc évben az űrrepülőgép programban dolgoztak.

Forrás: NASA
Az emelkedő Atlantis hasi része a fő hajtóanyagtartályon elhelyezett kamera képén (NASA)

Péntek, hazai idő szerint 17.42

Az Atlantis a közeli viharok ellenére az első tervezett időpontban, hazai idő szerint 17.29-kor elindult az űrrepülőgépek utolsó küldetésére. A startot követően 17.31-kor levált a két szilárd hajtóanyagú segédrakéta, majd 17.37-kor leállt az űrrepülőgép három hajtóműve és a kiürült fő üzemanyagtartály is levált.

Forrás: NASA
Az indulás pillanata a start zajától felriadt madarakkal (NASA)

A következő 24 órában megkezdik az űrrepülőgép külső felületeinek ellenőrzését, valamint a Földön átvizsgálják a start során készült fotókat is, az emelkedés során esetlegesen levált testekre, valamint az általuk létrehozott sérülésekre vadászva. A tervek alapján az Atlantis vasárnap kapcsolódik a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Forrás: NASA
Az indulás képe a magasból, az STA jelű repülőgépről fényképezve (NASA)

Péntek, hazai idő szerint 17.00

Az kedvező időjárás miatt folytatják a start előkészületeit az Atlantisnál. A rendszer üzemanyaggal feltöltve vár, az űrhajósok szintén a helyükön vannak. Az ellenőrzések alapján minden rendszer a terveknek megfelelően üzemel, a két közeli villámcsapás nem okozott problémát az elektromos berendezéseknél, és nagyobb jégképződést sem tapasztaltak a folyékony hidrogén és hélium miatt extrém hideg üzemanyagtartályon. Kövesse élőben az Atlantis startját!

Forrás: NASA
A start előtt már napokkal megindult a turisták áradata az űrközpont környékére (NASA)

Péntek, hazai idő szerint 13.51

A közeli viharok ellenére tovább folynak az Atlantis startjához szükséges előkészületek. Bár a derült idő esélye nem javult jelentősen, a szakemberek elképzelhetőnek tartják, hogy megfelelő körülmények lesznek az induláshoz.