Először fényképeztek le eszközhasználó halat

Vágólapra másolva!
Az ausztráliai Nagy Korallzátony felderítése közben figyelte meg egy búvár, amint egy ajakoshal kagylót tart a szájában, és egy sziklának ütögeti. Kisvártatva meg is lett a jutalma, hozzájutott az áhított lágy részekhez. Az akciót sikerült fényképekkel megörökíteni - ezek az első felvételek, amelyek egy hal eszközhasználatát mutatják be.
Vágólapra másolva!

A lefényképezett ajakoshal (Choerodon schoenleinii) Culum Brown, a sydneyi Macquarie Egyetem viselkedésökológusa szerint szemmel láthatóan pontos ütéseket mért a kagylóval a sziklára, amely alatt kagylóhéjtörmelék tanúskodott arról, hogy a hal nem első alkalommal végezte ezt a tevékenységet.

Az eszközhasználatot, amelyet egykor kizárólag emberi vívmánynak tartottak, az elmúlt évtizedekben széles körűen dokumentálták az állatvilágban. A csuklyásmajmok például kalapácsként használnak köveket magvak, gyümölcsök vagy diófélék feltöréséhez, az új-kaledóniai varjak pedig gallyak segítségével húznak ki rovarokat egy üreges fából. Az eszközhasználó halakra azonban kevés példa akad, különösen a természetben. A lövőhalak vízsugárral ejtik el szárazföldi zsákmányukat, azonban vita tárgya, hogy ez eszközhasználatnak minősül-e. Akadt néhány jelentés olyan halakról, amelyek meszes vázú élőlényeket (kagylót, tengeri sünt) ütögettek sziklához vagy korallhoz, de fényképes bizonyíték erről még nem készült, mondja Brown, a jelen esetet leíró, a Coral Reefs című szaklapban megjelenő tanulmány egyik szerzője.

Nézze meg, hogy töri fel a kagylót az ajakoshal!

Elisabetta Visalberghi, a római Kognitív Tudomány- és Technológiai Intézet főemlőskutatója szerint azonban az eszközhasználat definíciója alapján az állatnak fognia és használnia kell az eszközt, mondjuk egy követ. A most dokumentált jelenségre ezért szerinte inkább az elő-eszközhasználat kifejezés illik, mivel a kagyló kinyitását szolgáló eszköz (a szikla) mozdulatlan.

Brown azzal érvel, hogy egy haltól nem lehet elvárni a főemlősökkel vagy madarakkal szemben támasztott követelmények teljesítését. A halaknak egyrészt csak a szájuk áll rendelkezésükre, ha valamit meg akarnak fogni, másrészt a víz más fizikai határokat szab, mint a levegő.