Ismeretlen eredetű, csavarodott gyűrű van a Tejútrendszer közepén - kép

Vágólapra másolva!
Közel 600 fényév átmérőjű, hűvös gázfelhőkből álló hatalmas gyűrűt vizsgált a Herschel-űrtávcső galaxisunk centrumában. A képződmény eredete ismeretlen, és az új eredmények alapján úgy fest, hogy torzult, enyhén csavarodott az alakja.
Vágólapra másolva!

A Herschel infravörös űrtávcső mérései alapján sikerült minden korábbinál pontosabban rekonstruálni annak a hatalmas gyűrűnek az alakját, amely galaxisunk belső részén a centrumot övezi. A sűrű és hideg gázfelhőkből álló képződmény eredete nem ismert, talán a térségben lévő objektumok közötti gravitációs kölcsönhatás eredményeként jött létre.

Forrás: NASA
A Herschel-űrtávcső mérései alapján hatalmas gyűrű alakzat van a Tejútrendszer centrumában. A képen ennek infravörös felvétele látható, amelyen utólag feltüntették a torzult gyűrű közelítő alakját is (NASA)

Az új mérések révén kiderült, hogy az objektum közel 10 millió naptömegnyi anyagot tartalmaz. A most készült megfigyelések szerint a gyűrű forma kissé torzult, alakját a mellékelt ábrán a fehér szalagalakzat mutatja, amelyet mesterségesen helyeztek a képre. A torzulás elemzése talán segít a szakembereknek az egész képződmény eredetének megállapításában.

A Herschel-űrtávcső programjában az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének Infravörös Csillagászati Csoportja is részt vesz, a Magyar Űrkutatási iroda és az ESA Plan for European Cooperating States programjának támogatásával. A 2007-ig tartó előkészítő fázisban az űrteleszkóp Herschel Konfúziós Zaj Modelljét fejlesztették a szakemberek, amely csökkenti az égi háttér által létrehozott bizonytalanságot a mérésekben. A munka során beépítették az észlelők által használandó HSPOT nevű alkalmazást a megfigyeléseket tervező programcsomagba. Tesztelték továbbá a PACS-műszert, a Herschel infravörös képalkotó fotométerének és spektrográfjának földi példányát. Elsősorban azt vizsgálták, milyen hatással vannak a hőmérsékletváltozások a detektor szolgáltatta adatokra és azok pontosságára.