Kosárlabda nagyságú lehetett a Somogy megyei meteor

Vágólapra másolva!
Kosárlabda nagyságú meteor érkezhetett a Föld légkörébe péntek este - mondta az [origo]-nak a Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület elnöke, aki társaival maga is látta a fényjelenséget. Több százan jelezték a Dunántúlon, hogy láttak a meteort, és az [origo] több fővárosi olvasója is azt írta, hogy Budapesten is észlelték. A beszámolók szerint a "hatalmas fényű meteor" nagyon közelinek tűnt.
Vágólapra másolva!

Péntek este 21:45-kor fényes tűzgömb lépett be a föld légkörébe Magyarország fölött - mondta az [origo]-nak Gazdag Attila, a Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület elnöke, aki társaival maga is látta a fényjelenséget. "A Becsehelyi Csillagvizsgálótól tartottunk hazafelé és az autóból láttuk a hatalmas fényű meteort" - mondta Gazdag Attila.

A tűzgömb szerinte magányosan suhant az égen, nem tartozott egyetlen meteorrajhoz sem. Gazdag Attila szerint kosárlabda nagyságú meteor lehetett, ami ezt a fényjelenséget produkálta. "A tavaly Kassánál lezuhant meteor mosógép nagyságú volt, ez bizotsan kisebb volt ennél, de egy kosárlabda méretű tűzgömb is képes akkora fényjelenséget produkálni, hogy az egész országban látják. A nagy fényt ugyanis nem a meteor égése okozza, hanem a levegő és gyorsan haladó test surlódása - ez a tűzgömb pedig másodpercenként minimum harminc kilométert tett meg" - mondta Gazdag.

A 3-4 másodpercig tartó fényjelenséget a Balaton közelében pár perccel később hangrobaj is követte, de a fénye Zalaegerszegtől Miskolcig látható volt. Az [origo] olvasói közül többen azt írták, hogy a fővárosból is látni lehetett a meteort, és többen szintén este háromnegyed tízre emlékeznek. Nem kizárt, hogy a meteor egyes darabjai a földfelszínt is elérhették, erre utal több olvasói beszámoló is.

Az eseményről Ladányi Tamás csillagász azt mondta, hogy a kőzet még a levegőben több darabra hullott, majd felrobbant. Közölte, hogy a jövő héten lesz a maximuma a Perseidák augusztusi megjelenésének, így a jövő héten is lehet hasonló fényjelenségre számítani, de véleménye szerint a mostani tűzgömb nem ehhez a meteorrajhoz tartozhatott.

Ladányi Tamás szerint az ennyire fényes meteor nagyon szokatlan. Mint mondta, egy óriási villámláshoz hasonlított, és a jelenség az egész eget bevilágította. Különlegességét pedig a zöldes-kékes fénycsóva jelentette, s az, hogy több részre szakadt. A fényességgel kapcsolatban azt mondta: az a meteor méretével összefüggő, amely a légtérbe érve ég.

"Az egész utca tanácstalanul szemlélte"

Az [origo] olvasói is látták a meteort az ország több pontján. Egyikük azt írja, hogy "itt is lehetett látni Bács-Kiskun megyében, Csikérián, igaz a hangrobbanást nem hallottuk, de nagyon szép volt". Egyik jászberényi olvasónk szerint "nagy fény és egy hatalmas tűzijátékszerű valami húzott el keresztbe végig, de vagy 5-6 másodperc hosszan... Furcsa volt, hogy nincs hangja, meg hogy ekkora fényt csinált, úgy tűnt, mintha innen három házzal lentebbről lőtték volna fel".

Több fővárosi olvasónk is azt írja, hogy látta a meteort: "az egész utca tanácstalanul szemlélte, hogy mi volt ez" - írja egyikük. Egy másik budapesti olvasónk szerint "Kispestről is látni lehet egy nagy fényes hullócsillag-szerűséget, kb. egy másodpercre tűnt fel az ablak előtt..."

Egy szintén budapesti olvasónk így számol be az eseményről: "Tegnap este, szinte pontosan 21:45- kor a Népligeti Sporttelepről jöttem kifelé, amikor hihetetlen sebességgel, és hihetetlenül erős fényű valami húzott el. Hangot nem hallottam, de amikor már a fák eltakarták, zölddé vált a fény, és a környezetében vibrált az égbolton visszaverődő fény".

Füstös András és Füstös János Csurgón északról kelet felé látták zuhanni a tűzgömböt. "Tűzijátékhoz volt leginkább hasonló, amely bevilágította az egész égboltot. A tűzgömb létrejöttének kezdetét 21:46-kor elkaptuk egy hosszú expozíciós fotón. Tőlünk úgy látszott, hogy a Kassziopeia és a Cefeusz közül indult és a Pegazus irányába haladt" - írták.

A cikk korábban egy nem megalapozott olvasói véleményt tartalmazott, amelyet azóta eltávolítottunk. A hibáért mindenki elnézését kérjük.