A Nemzetközi Űrállomásra indul a SpaceX Dragon űrhajója

dragon
Vágólapra másolva!
Teherszállító próbaküldetésre küldik november 30-án a Dragon űrhajót, amely több mint egy héttel elindítása után rákapcsolódik a Nemzetközi Űrállomásra - jelentette be a kaliforniai Hawthorne-ban a rakétákat és űrhajókat gyártó SpaceX cég.
Vágólapra másolva!

A NASA azt tervezi, hogy űrrepülőgép-flottájának idei "nyugállományba helyezése" után négy-öt évvel a SpaceX-hez hasonló, teher- és utasszállító űrhajók kifejlesztésén dolgozó amerikai magánvállalatokat bízza majd meg asztronautái és a felszerelésük szállításával. Addig az orosz Szojuz-űrhajókat bérli az űrállomásra való eljutáshoz.

A Dragon volt az első magánűrhajó, amely tavaly decemberben Föld körüli pályára állt, majd visszatért. A tesztrepülésen a Dragonnal dokkolási manővereket is szimuláltak.

A NASA erőforrásainak jelentős részét lekötő űrrepülőgép-program befejeződött, és most távolabbi, nehezebben elérhető célok következnek, például emberes űrutazás egy kisbolygóra, majd a Marsra. A fő irányvonal mostantól a felfedezés, a technológiai fejlesztés és a tudományos kutatás lesz, a Nemzetközi Űrállomás intenzív használatával (lásd részletes összeállításunkban).