Hallgassa meg az augusztusi meteorok radarvisszhangját!

meteor
Vágólapra másolva!
Hangos füttyök formájában érzékelik a radarok a felettünk elhúzó meteorokat. Egy űrszemétre vadászó amerikai radarnak a Perseida-maximum idején készült megfigyeléseit a saját fülünkkel is meghallgathatjuk.
Vágólapra másolva!

Ma már nemcsak az égbolt alatt, saját szemünkkel figyelve észlelhetünk hullócsillagokat. A klasszikus vizuális módszer mellett elterjedt a fotózás, és gyorsan fejlődik a digitálisan feldolgozott videokamerás megfigyelés is. Az utóbbira szép hazai példák láthatók a www.videometeor.hu honlapon. Mindezeken kívül rádiós módszerekkel, valamint a meteorok közvetlen radaros megfigyelésével is nyerhető információ.

Az Egyesült Államok légiereje a Space Surveillance Radar nevű berendezéssel a Perseida-maximum idején a hullócsillagokról visszavert radarhullámokat is rögzítette. A sistergő zajos háttérből egy-egy meteor megjelenésekor feltűnő fütty hallatszik, amint a radarhullámok visszaverődnek az átmenetileg ionizált állapotúvá alakult légköri gázanyagról.

A Space Surveillance Radar eredetileg nem meteorok megfigyelésére készült, hanem a Föld körül keringő űrszemét azonosítására és pontos nyomon követésére. A berendezéssel akár 10 centiméteres objektumokat is azonosíthatnak, egészen 30 ezer kilométeres keringési magasságig.

Három Perseida meteor hangja a radarmérések alapján (US Air Force)