Rossz szögben csapódott a vízbe az új amerikai űrhajó

orion űrhajó
Vágólapra másolva!
A Holdnál távolabbi célok eléréséhez továbbfejlesztik az Orion űrhajót. Legutóbb a visszatérő kabin vízreszállását tesztelték.
Vágólapra másolva!

Az új amerikai űrhajót eredetileg a Holdra történő emberes visszatéréshez és a Nemzetközi Űrállomás ellátásához tervezték, de feladata Barack Obama amerikai elnök bejelentése után módosult. A jelenlegi tervek szerint hosszabb űrbeli utakhoz is használják majd az MPCV-t (Multi-Purpose Crew Vehicle), azaz az Orion űrhajó továbbfejlesztett változatát. Az alábbi képen a szimulált visszatérés egyik utolsó pillanata látható, amikor az ejtőernyős fékezés után - nem tökéletes szögben - a vízben landol az egység.

Forrás: NASA/Sean Smith
Forrás: NASA/Sean Smith

Egy rossz irányban, túlságosan ferdén érkező leszállás tesztjének pillanatképe. Az Orion űrhajó kabinjának akkor is biztonságosan fent kell maradnia a vízen, ha például erős oldalszélben, ferdén landol. A kép nagyméretzű változatának letöltése (NASA)

Az Orion űrhajó és a belőle továbbfejlesztett változat többhónapos útra viszi majd az asztronautákat. A Holdnál messzebbre mutató küldetés keretében egy földközeli kisbolygót fognak meglátogatni. Az ilyen égitestek megismerése azért is fontos, mert némelyikük el is találhatja bolygónkat, és a becsapódások elleni védekezéshez pontosan kell ismerni a jellemzőiket.

A kisbolygónál végzett munkához új technológiák és munkamódszerek kifejlesztése is szükséges, ezek egy részét egy víz alatti bázison fogják megalapozni, Florida partjai mellett. A küldetés fontos lépés lehet a még távolabbi és még nehezebben kivitelezhető emberes marsutazás irányába.

Film a tervezett emberes kisbolygó-expedícióról (NASA)