Újabb mamutbébit találtak a tundrán

Vágólapra másolva!
Újabb mamutbébit találtak az oroszországi Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben. A ritka fosszília világszenzáció lehet, amennyiben beigazolódnak az épségéről szóló hírek.
Vágólapra másolva!

Az épnek látszó tetemet Pjotr Jadne, egy állami gazdaság brigádvezetője találta a tundrán, Misz Kamennij településhez közel. Amennyiben az időjárási viszonyok lehetővé teszik, a kis mamutot még pénteken helikopterrel a körzet székhelyére, a Moszkvától mintegy 2500 kilométerre észak-keletre lévő Szalehardba viszik, ahol külön e célra előkészített hűtőkamrában helyezik el.

A szalehardi Semanovszkij múzeum igazgatója, Natalja Fjodorova szerint a lelet újabb világszenzáció lehet, amennyiben beigazolódnak az épségéről szóló hírek.

A legismertebb mamutbébi-leletet is ezen a vidéken találták: a Ljubának elnevezett kis mamutra 2007-ben bukkantak rá. A paleontológusok azóta bizonyították, hogy Ljuba mintegy 37 500 évvel ezelőtt pusztult el, mintegy 4-5 hónapos korában. Ljubát az orosz Tudományos Akadémia Zoológiai Intézetében konzerválták, majd a világ számos pontján kiállításokon mutatták be, később azonban visszatért Szalehardba, és jelenleg is az ottani múzeumban látható.

Néhány hónapja az orosz sajtó további hasonló leletről számolt be, s arról, hogy a becsületes megtaláló követeléseket támasztott a lelet helyének elárulása fejében.

A ma ismert legrégibb mamutleletek mintegy négymillió évesek, ezeket Etiópiában találták. A legutolsó példányok a tudomány mai állása szerint mintegy négyezer évvel ezelőtt vesztek ki.