Nagyobbat robbannak az új amerikai rakéták

Harci eszközök, tomahawk rakéta
Vágólapra másolva!
Jelentősen megnöveli a hagyományos fegyverek hatásfokát egy új robbanóanyag, amelyet már sikeresen teszteltek az Egyesült Államokban. A nagy sűrűségű anyagból gyártott rakéták robbanásakor ötször akkora energia szabadulhat fel, mint a jelenleg használt lövedékekből.
Vágólapra másolva!

A rakéták, tüzérségi lövedékek és más katonai lőszerek általában egyszerű acélburokból állnak, amelyet nagy energiájú robbanószerrel töltenek meg. Az új fejlesztésnél a burkot fémek és polimerek keveréke alkotja, amely a hírek szerint olyan sűrű, mint az acél, de erőssége az alumíniuméval vetekszik. Az amerikai Tengerészeti Kutató Hivatal szakemberei szerint az új anyagból gyártott rakéták kisebb valószínűséggel szednek vétlen áldozatokat.

A kutatók szerint a nagy sűrűségű reaktív anyagoknak (High-Density Reactive Materials, HDRM) elnevezett kompozitok tartósak, jelentősen megnövelik a robbanóhatást, és fokozzák a célpont megsemmisülésének esélyét. "Az acélburkú rakétákat (melyeket jelenleg használnak - a szerk.) robbanóerővel lövik ki, áthatolnak a célon és az összes kinetikus energia szétszóródik a célpontban" - mondja Clifford Bedford, az új anyag kifejlesztésében részt vevő egyik kutató. "A reaktív anyagból készült rakétákat szintén robbanóerővel indítják, azonban ezek szétbomlanak a célpontban, melynek során kémiai energia szabadul fel. Ez a kémiai és kinetikus energia együttesen felelős a fokozott hatásért."

Bedford elmondta, hogy az új anyagot először valószínűleg a rakétaelhárító rendszerekben használják majd, mivel a robbanólövedéknek akár ötször nagyobb robbanóereje is lehet a hagyományosnál, így nagyobb eséllyel semmisíti meg a levegőben a közeledő ellenséges rakétát.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A kép illusztráció

"Jelenleg először kétszer lövünk, ellenőrzünk, majd még egyszer lövünk, mivel nem sok időnk van eltalálni a rakétát" - mondja Bedford. "Ennek oka, hogy a jelenlegi robbanófejekben használt acéldarabkák esetében nem tudjuk pontosan megmondani, eltaláltuk-e a célt vagy sem. A reaktív robbanófejekkel remélhetőleg csak egyszer kell tüzelni, ellenőrizni, és megállapítani a célpont megsemmisülését. Még mindig van lehetőség egy második lövésre, de nagy spórolást jelent, ha három helyett egy rakétával megsemmisíthetjük a célt" - mondja Bedford.

Mivel az új anyag reakcióba lép és felrobban a becsapódáskor, Bedford úgy véli, emiatt kevesebb ártatlan áldozatot szednek az ilyen lövedékek., mivel kevésbé szóródnak szét a repeszek. A kutatók azt mondják, hogy az új anyagot nemcsak rakétákhoz, hanem mindenféle nagyobb kaliberű lövedékek gyártásához is lehet használni. Az elterjedésének jelenleg csak az ára szab határt, amely négyszerese a hagyományos acélburkokénak.