Megtalálták a halálos Ebola-vírus egyik gyenge pontját

2011.08.25. 13:08

Egy speciális, koleszterinszállító fehérje lehet a kulcs a ritka, de legtöbbször halálos kimenetelű Ebola-vírus okozta fertőzés elleni oltóanyag elkészítéséhez amerikai szakemberek szerint.

Az úgynevezett Niemann-Pick C1 fehérje fontos szerepet játszik a sejtek megfelelő koleszterinellátásában, ám a szakemberek kiderítették, hogy az Ebola-vírusnak is erre az anyagra van szüksége ahhoz, hogy megfertőzze és megbetegítse az élő szervezeteket.

"A mostani felfedezés növeli az esélyeinket arra, hogy a vírussal közvetlenül szembeszálló ellenanyagot fejlesszünk ki" - hangsúlyozta egy közleményben a Harvard Egyetem Orvostudományi tanszékén dolgozó Sean Whelan, aki a Nature folyóirat e heti számában megjelent két tanulmány egyikének elkészítésében vett részt.

"Azok az egerek, amelyek szervezete alacsony mennyiséget termelt ebből a fehérjéből, jóval ellenállóbbak voltak az Ebola- és a Marburg-vírussal szemben is" - mondta a New York-i Albert Einstein Orvostudományi Egyetemen dolgozó Kartik Chandran, aki a harvardi James Cunningham irányításával egy külön tanulmányban vizsgálta az Ebola működését.

A két szakember még 2005-ben fedezett fel egy olyan vegyületet, amely képes blokkolni a Niemann-Pick-fehérjét az emberi sejtekben. Most kimutatták, hogy ez az anyag képes megakadályozni, hogy a vírus megfertőzze a szervezetet.

A speciális fehérje hosszú távú blokkolása valószínűleg betegséghez vezethet, de mivel az Ebola-járványok rövid életűek, ezért a kezelésre is csak rövid ideig lenne szükség. A magas lázzal, kiterjedt külső és belső vérzéssel együtt járó betegségnek egyelőre nincsen ellenszere. A kórokozó, amely tucatnyi járványt okozott Afrika-szerte, egyaránt veszélyes az emberre és más főemlősökre is. A biztató kutatási eredmények ellenére azonban legalább egy évtizedre lesz szükség, hogy a kezelést a gyakorlatban is elkezdhessék alkalmazni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK