Vágólapra másolva!
Látványos halojelenséget, úgynevezett napkutyát fotóztak az égen Magyarország felett. A fénytünemény keretében egy színes és feltűnően világos folt jött létre a Nap látszólagos égi helyzetétől számítva 22 fokkal oldalra.
Vágólapra másolva!

Mintha két Nap lenne az égen, és a halványabb még színesnek is mutatkozik. Az érdekes fénytünemény a halojelenségek körébe tartozik, a cirrusz (pehely)-felhőkben lebegő jégkristályok okozzák. A meghatározott szögű és helyzetű lapokkal határolt kristályok közül mindig lebeg néhány olyan térbeli helyzetben, hogy pont a megfigyelő felé tükrözze, illetve törje meg a Nap fényét. Ezért csillagunktól a kérdéses szögtávolságra az égbolt kifényesedik - ennek legfeltűnőbb változata a melléknap, más néven a napkutya.

Forrás: atoptics.co.uk/Farkas Alexandra
Napkutya, azaz melléknap, amely a képnek a bal felén lévő csillagunktól jobbra látható, egy kisebb, enyhén színes folt formájában. További látványos képek a légköroptikai honlapon (Farkas Alexandra felvétele)

A képnek a bal felén a felhők mögötti Nap (nagyobb világos folt), jobbra pedig, csillagunktól 22 fokra egy melléknap látszik. Itt feltehetőleg úgynevezett túlhűtött vízből viszonylag gyorsan képződtek a jégkristályok a felhőben (körülbelül 5 km-es magasságban), amelyek aztán a jelenséget létrehozták. Érdemes megfigyelni, hogy a jégkristályokban haladó és megtört fénysugár enyhén színeire is bomlik, ezért a Nap felőli oldalon vöröses, ezzel ellentétesen kékes árnyalatok mutatkoznak.

http://www.youtube.com/v/RxKlNa4gDOw?version=3&hl=hu_HU

A halojelenségek típusai