Vágólapra másolva!
Azért nem érte el  keringési pályáját a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tartó orosz teherűrhajó, mert nem jutott üzemanyag a Progresszt hordozó rakéta harmadik fokozatának hajtóművébe a gázgenerátor hibája miatt. A javítás mikéntjéről még nem nyilatkozott az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz, ezért továbbra is kérdéses, mikor indulhatnak újabb űrhajósok az ISS-re.   
Vágólapra másolva!

Nem állt megfelelően pályára a Nemzetközi Űrállomásra tartó orosz Progressz teherűrhajó augusztus 24-én a harmadik fokozat hibás üzemelése miatt. A eset súlyosan érintette a ISS legénységét: nem a felszállítandó teher későbbi érkezése a gond, hanem az, hogy az embereket az űrállomásra szállító Szojuz űrhajókat is olyan hordozórakéta mozgatja, amelyben hasonló harmadik fokozat működik. Ezért az is felmerült, hogy év végén, néhány hónapra (története során első alkalommal) lakatlan marad űrállomás.

Az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz bejelentése alapján kiderült, hogy mi okozta a gondot - a harmadik fokozat hajtóművének gázgenerátora működött hibásan. Az ebből származó nagynyomású gáz működik közre abban, hogy a rakétahajtómű megszakítás nélkül kapja a folyékony hajtóanyagot. A generátor leállása miatt nem került üzemanyag a hajtóműbe, amely így leállt. Mindezek eredményeként a Progressz teherűrhajó nem érte el a kívánt keringési magasságot és sebességet, ezért visszazuhant és darabjai az Altáj-hegység területén szóródtak szét.

Ugyanakkor arról nem jelentek meg hivatalos hírek, hogy a Roszkoszmosz milyen változtatást eszközölt a probléma orvoslására és az esetleges hasonló hiba elkerülésére. Ennek megfelelően még mindig bizonytalan a következő Szojuz űrhajó indításának időpontja, és ezzel együtt az ISS legénységének utánpótlása is.