Óriás napkitörések anyaga tart a Föld felé

2011.09.07. 15:23

Két részecskefelhő is elindult kedden a Napból bolygónk felé egy hatalmas napkitörés következtében. Az előrejelzések szerint csütörtök és szombat között érkezhetnek meg, sarki fényeket és elektromos zavarokat okozva.

Energikus napkitörés (napfler) történt szeptember 6-án, amelynek ultraibolya- és röntgensugárzását a Solar Dynamics Observatory (SDO) napkutató műhold is észlelte. Az 1283-as napfoltnál egy M5.3 kategóriájú esemény történt, majd egy második és energikusabb robbanás is bekövetkezett, amelyet X2.1-nek osztályoztak. (A napflerek osztályozásáról korábbi cikkünkben olvashat bővebben.)

A jelenséggel együtt járó intenzív elektromágneses sugárzás bolygónk felsőlégkörében erősítette az ionizációt, aminek a hatása már érezhető volt a rövidhullámú rádiókommunikációban. Látványosabb jelenséget, például sarki fényt, valamint geomágneses viharokat a napflert nem sokkal követő két, úgynevezett koronakitörés okozhat. A koronakitörések során kilökött anyagfelhők nagyjából a Föld irányába indultak, és várhatóan szeptember 8. és 10. között érhetik el bolygónkat.

 

A szeptember 6-i napkitörés az SDO-űrszonda felvételén (NASA)

KAPCSOLÓDÓ CIKK