A Star Wars csillagrendszere betört a tudományba is

Vágólapra másolva!
Csütörtökön este jelentette be a NASA az első olyan bolygó felfedezését, amely két csillag körül kering - akárcsak a Tatooine a Csillagok háborújában.
Vágólapra másolva!

Még az is felmerült, hogy a Kepler-16 jelű kettőscsillagot George Lucas-csillagnak nevezik el, de ezt végül elvetették a csillagászok. A csillagpáros körül keringő, most bejelentett exobolygóval (azaz Naprendszeren kívüli bolygóval) kapcsolatban azonban még a sajtóközleményekben is felbukkan a Tatooine név. Ki ne emlékezne a sivatagos Tatooine bolygóra, ahol Luke Skywalker gyerekkorát töltötte, esténként a kettős napnyugtában gyönyörködve?

A Laurance R. Doyle (SETI Institute) és munkatársai által a tekintélyes Science magazinban publikált tanulmány elsőként számol be egy olyan exobolygó felfedezéséről, amely nem csak egy kettőscsillagot övező pályán kering, hanem ráadásul pályája fél fokos pontossággal beleesik a két csillag kölcsönös pályasíkjába. Ez arra utal, hogy a bolygó a rendszer korai történetében, a csillagpárt övező anyagkorongban keletkezhetett. A központi égitestet egy 0,69 és egy 0,10 naptömegű hideg törpecsillag kettőse alkotja, ezek elnyúlt pályán, 41 nap alatt járják körbe a tömegközéppont körüli útjukat. Hozzájuk képest a bolygó 229 napos pályán kering, miközben a véletlennek köszönhetően a Földről nézve mindkét csillag korongja előtt átvonul - írja a Hírek.csillagászat.hu.

A felfedezést bejelentő Science-cikk társszerzői között találjuk Fűrész Gábort, az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet munkatársát, akinek kutatásait az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok is támogatták.

Részletes információk és fénygörbék a mérésekről a Hírek.csillagászat.hu oldalon olvashatók.