Megölték a világhírű fekete medvét

Hope, fekete medve
Vágólapra másolva!
Tévedésből lelőtték azt az amerikai fekete medvét, amelynek születését az egész világ nyomon követhette az interneten.
Vágólapra másolva!

Hope, a fekete medve akkor lett híres, amikor 2010-ben a világhálón közvetítették a születését. A medve anyjának, Lilynek az odújába dr. Lynn Rogers, az amerikai Vadkutató Intézet (Wildlife Research Institute) és az Észak-amerikai Medveközpont igazgatója, a fekete medvék kutatásának egyik legelismertebb szaktekintélye helyezte el a kamerát. A medvemamáról és bocsáról egy film is készült a BBC megbízásából.

Rogers és munkatársai 13 medvét követnek nyomon rádiós nyakörv segítségével Minnesota államban. Hope anyja, Lily is a követett állatok közé tartozik, Hope-ot pedig mostanában próbálták nyakörvhöz szoktatni. A kutatók legutoljára szeptember 14-én látták Hope-ot anyjával és fiatalabb testvérével, de csak 21-én bizonyosodtak meg arról, hogy elveszett, és akkor kezdték el keresni.

Az államban - állományszabályozási okokra hivatkozva - megfelelő engedéllyel lehetséges a fekete medvék vadászata. A vadászatot engedélyező Minnesota Department for Natural Resources (DNR) azonban arra kéri a vadászokat, ne bántsák a nyakörvvel felszerelt medvéket.

A héten egy vadász jelentkezett a kutatócsoportnál, hogy szeptember 16-án elejtett egy nyakörv nélküli, nagyjából egyéves nőstény medvét. Még nem történt meg a medve azonosítása, de a környéken csak Hope felel meg a leírásnak, ezért a biológusok attól tartanak, hogy ő lehet az áldozat.

Lilynek és bocsainak a Facebookon több mint 130 ezer követőjük van. A legutóbbi bejegyzés szerint a vadász beszámolója alapján szinte biztos, hogy az elejtett medve Hope volt. A bejegyzés írója azt is megjegyzi, hogy a vadász mindig együttműködő volt a kutatókkal, sosem lőtt nyakörves medvére, és biztos nem bántotta volna Hope-ot, ha felismeri.