Debrecenben kapható az ország sütije

debreceni egyetem, ibolt, i-bolt, Prokisch József, innováció, egészséges táplálkozás
Vágólapra másolva!
Az egészséges táplálkozást szem előtt tartó emberek is nehezen igazodnak el a különféle bioboltok kínálatai között. A választásban segít a Debreceni Egyetemen megnyílt I-bolt, amely kizárólag az egyetem kutatóműhelyeiben fejlesztett élelmiszer-termékeket árusít és mutat be.
Vágólapra másolva!

Hortobágyi gyógynövényeket tartalmazó kecskesajt, emelt szelén- és kalciumtartalmú juhtúró, lila kukoricából készített tea, puffasztott cirok, kölessel készült sütemény és a legújabb finomság az "5 perces" hús egyaránt megtalálható a Debreceni Egyetem I-boltjában (a névben lévő I betű az innovatív jellegre utal), amely a tudomány és hagyomány ötvözésével előállított, klinikailag tesztelt termékeket kínál.

Az I-bolt az akkreditált Pharmapolis Innovatív Élelmiszeripari Klaszter új, funkcionális élelmiszertermékeire, a Debreceni Egyetem fejlesztéseire alapozott kereskedelmi rendszer, amelynek célja az új és klinikai kísérletekkel bizonyítottan hatásos élelmiszerek kipróbálása, vizsgálata és értékesítése, amely a Technológia Transzfer Iroda által menedzselt pályázat támogatásával valósul meg.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Mint Prokisch József, az Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Bio- és Környezetenergetikai Intézetének egyetemi docense elmondta, az alig egy éve működő bolt az egyetemi fejlesztések "kirakata" amely alkalmas arra, hogy a friss fejlesztések piacra kerüljenek és a kutatók, fejlesztők azonnali visszajelzést kapjanak termékeikről.

Prokisch igyekszik friss gondolkodású, fiatal hallgatókat, illetve nemrég végzett munkatársakat megnyerni a különféle élelmiszeripari termékek kifejlesztéséhez. Munkájának sikerét igazolja Pardi Judit táplálkozástudomány szakos hallgató diplomamunkája, a kölessel készült sütemény, amelyhez hasonló lett idén augusztus 20-án az ország tortája is. Felismerték, hogy a "házi" receptek igazi kincseket rejtenek, az így készített sütemények gyakran kevesebb és jobb minőségű zsiradékot és cukrot tartalmaznak és finomabbak is.

Ez a sütemény az idei Farmer Expo egyik slágere volt. Az Expón mutatkozott be az úgynevezett 5 perces hús, amely egy több évtizedes francia hagyományon alapulva, vákuummal elősütve készül, megkönnyítve, meggyorsítva ezzel a háziasszonyok dolgát, de az éttermi felhasználása előtt is nagy jövő áll.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A kezdeti 20-30 helyett mára 80 körüli a forgalmazott élelmiszerújdonságok száma. Szinte hetente kerül új cikk az üzlet polcaira. Kedvelt az egyetemi hallgatók körében a puffasztott cirok és a ciroklisztből a Mester8 étteremmel közösen fejlesztett elősütött lepcsánka, ami mikrohullámú sütőben megmelegítve azonnal tálalható. Mivel nem szükséges olajban sütni, sokkal egészségesebb, könnyebb, mint a hagyományos, hungarikumnak is tekinthető magyar étel. Ebből a termékből már elkészült a gluténmentes változat is, amit a lisztérzékenyek is fogyaszthatnak.

A krumplis lángoshoz hasonló lepcsánkát mi is megkóstoltuk a fotós kollégával, és valóban nagyon ízletesnek találtuk. A lapcsánka házhozszállítása is megkezdődött már Debrecenben, a fejlesztők azt remélik, hogy ez lesz a "magyar pizza". Az ennivalót finom eper ízű biojoghurttal öblítettük le.

Az I-Bolt növekvő népszerűségét mutatja, hogy beszállítói köre mára már túlnőtt az egyetem keretein: sorra jelentkeznek a kisfejlesztők, beszállítók, akiknek nincs lehetőségük kutatásokra, de megvalósítható ötletekkel rendelkeznek. Az egyetemi fejlesztők saját lehetőségeiket kihasználva hozzáteszik tudásukat a termékhez, így történt ez a puffasztott cirok esetében is. A Popcirok Fecák János, Debrecenben végzett nemesítő fejlesztése, de az egyetem szervezte meg az élelmiszervizsgálatot, csomagolást, kipróbálását, így közös termékként került piacra. A gyártást a vállalkozó végzi, a forgalmazást pedig az I-Bolt.

A tervek között szerepel, hogy nem csak az egyetem, hanem a város határait is túllépve országos piacra kerüljenek az innovatív élelmiszerek. Már két cég is jelentkezett, amely vállalná ezt a feladatot. Prokisch elmondta, hogy több termékük, például a norvégokkal közösen fejlesztett, rendkívül jó egészségügyi hatású lazacolaj, már kapható a bioélelmiszereket forgalmazó nagyobb boltokban.Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A lazacolajat maga Prokisch is rendszeresen szedi, és azóta sokkal frissebbnek érzi magát. A halolaj lenyelésének trükkjébe is beavatott. A jellegzetesen halízű olajat a nyelv alá kell beönteni, ahol nincsenek ízlelőbimbók. Ezután egy adag vízzel kell lenyelni: az olaj felúszik a víz tetejére, így nem érintkezik az ízlelőbimbókkal. Egy korty halolaj és másnap már jobb hangulatban nézünk a világra. Az idegrendszer megfelelő működésének támogatásával a lazacolaj kiváló hangulatjavító, a közlemények szerint omega3 zsírsavtartalma miatt a szívre gyakorolt jótékony hatásán túl a depresszió elkerülésében is segít.

A boltban javasolnak módszert a herpesz kezelésére, a pajzsmirígy alulműködés megelőzésére, a szelénpótlásra, az antioxidánsok zöldségből és gyümölcsökből történő mérésére és recepteket a gluténmentes étkezéshez.

Egy határon átnyúló, a Nagyváradi Egyetemmel közös pályázat lehetővé teheti egy ottani bolt kialakítását, amely egyben az árucserében is részt venne, gyarapítva ezzel a debreceni kínálatot.

A bolt a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumban, a Böszörményi út 138. alatt található. Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 8.00-16.00-ig. A boltban szertettel várnak minden érdeklődőt és vásárlót. Ízelítő a kínálatból: házi sütemény kölesből (170 forint), lazacolaj (2500 forint), lepcsánka (250 forint), popcirok (350 forint), hortobágyi 7 gyógynövényes érlelt sajt (4400 forint/kilogramm). A folyamatosan megújuló árukészletről bővebb információ olvasható az I-bolt honlapján.