Hatalmas robbanás történt a Napon egy üstökös bezuhanása után - film

koronakitörés, Nap, üstökös
Vágólapra másolva!
Látványos filmet közöltek egy üstökös Napba zuhanásáról, ami után egy robbanás is történt csillagunkon. Bár a két esemény időben közel volt egymáshoz, a szakemberek szerint nincs kapcsolat közöttük.
Vágólapra másolva!

Két érdekes jelenség is történt a Napon október 1-jén. Elsőként egy úgynevezett Kreutz-féle napsúroló üstökös zuhant csillagunkba, majd a behullást követően egy nagy koronakitörés történt. A jelenségeket a SOHO napkutató űrszonda LASCO detektorával rögzítették.

Izgalmas kérdés, hogy van-e kapcsolat az üstökös bezuhanása és a néhány órával utána bekövetkező robbanás között. A szakemberek egyelőre nem tételeznek fel összefüggést, egyrészt mert a két dolog könnyen egybeshet véletlenül is - csillagunk jelenleg aktivitásának maximuma felé halad, ezért már rendszeresek rajta a robbanások. Emellett a koronakitörés során nagyobb energiák szabadulnak fel, mint egy ilyen becsapódás alkalmával.

Két koronakitörés és közöttük egy üstökös bezuhanása a Napba a SOHO űrszonda LASCO koronagráf nevű műszerének felvételén (NASA)