Intelligens sisak és páncélalsó: újítások az amerikai katonák felszerelésében

Vágólapra másolva!
Kevlár alsónadrág, thermo szemüveg, hordozható napelemek: az amerikai katona felszerelése az afganisztáni és az iraki háborúban szerzett tapasztalatok hatására forradalmi átalakuláson ment keresztül.
Vágólapra másolva!

Bár az M4-es karabély maradt a harcosok alapfegyvere, az előírt felszerelésnek, a 73 eszköznek és a különleges öltözetnek köszönhetően a katonák leginkább egy bedrótozott - a képregényekből és rajzfilmekből ismert - Bigyó felügyelőre hasonlítanak. Mindezek célja, hogy védjék a harcost, és megkönnyítsék tájékozódását a terepen.

A hagyományos golyóálló mellényhez például 2004-től további, a védelmet szolgáló rétegeket toldottak hozzá, és az Afganisztánban az amerikaiakat tizedelő házi készítésű pokolgépek újabb felszereléseket tettek szükségessé. A következő két hónapban például több tízezer medencetájéki védőöltözet indul útnak az ázsiai országba - tájékoztatott William Cole, az amerikai szárazföldi erők egyik egységének a katonák védelméért felelős ezredese.

A terepszínű kevláralsó "megvédi a katonát, ha aknára lép, és jócskán csökkentheti a sérüléseket" - magyarázta Cole. Emellett egy robbanás esetén megakadályozza a föld és a kavics felverődését, megakadályozva a sebek elfertőződését.

A második leggyakoribb sebesülés a koponyasérülés. A nehéz sisakok egy részét érzékelő készülékkel látták el, amely a túlnyomást és a gyorsulást méri egy robbanás során. "Ha egy katona közelében házi készítésű pokolgép robban, rögtön le lehet hívni az adatokat az eszközből, így meghatározhatjuk, hogy milyen hatás érte a sisakot, ami segít az egészségügyi csoportnak kideríteni, mekkora traumának volt kitéve az agy" - részletezte az ezredes.

Munkatársa, Stephanie Foster lázasan ecseteli egy új eszköz, az IGD előnyeit, amelyet azt mutatja meg, honnan érkeztek a lövések, és hol rejtőzik az ellenség. A lövés eldördülésének irányát és távolságát is azonosító, valamint az azonnali választ lehetővé tevő kis szerkezetekből már ötezer megérkezett a hadszíntérre.

Forrás: AFP/Joel Saget

Az éjszakai harcok elmaradhatatlan kelléke az éjjellátó szemüveg, amelyek közül az egyik legújabb infravörös képet ad a környezetről, megkönnyítve az ellenség pozíciójának bemérését.

Hamarosan lesznek olyan hordozható eszközök, amelyek lézer segítségével jelölik ki a légicsapás célpontját, ma ez még egy hatalmas, három lábon álló, több kilogrammot nyomó látcsővel történik.

Az elektronikus eszközök széles tárházának alkalmazása azonban problémákat is felvet. "Hogy töltsük fel az elemeket, ha ellenséges környezetben vagyunk?" - tette fel az egyik legfontosabb kérdést Bill Brower, aki a többiekhez hasonlóan eszközfejlesztéssel foglalkozik. Brower szerint a megoldás egy cigarettásdoboz méretű "kütyü", amellyel "bármilyen áramforráshoz hozzá lehet férni", legyen az akár egy régi autó akkumulátora. Ha pedig közel s távol nincs semmi, a katonák még mindig használhatnak egy különleges, kihajtogatható eszközt, a napelemek rokonát, amellyel feltölthető egy kisebb számítógép.

Forrás: AFP/Patrick Baz