Európa legteljesebb dínófosszíliája került elő Németországból

legteljesebb európai theropoda dinoszaurusz
Vágólapra másolva!
Szinte teljes épségben megőrződött őshüllő-kövületre bukkantak Bajorországban. A fiatal állatnak szőr- és bőrdarabjai is fennmaradtak.
Vágólapra másolva!

Az egyelőre név nélküli Theropoda csontvázának 98 százaléka maradt fenn, így világszerte ez az egyik legteljesebb lelet - mondta Oliver Rauhut, a Bajor Állami Őslénytani és Geológiai Gyűjtemény paleontológusa Münchenben.

A 72 centiméter hosszú fiatal állat maradványait az alsó-bajorországi Kelheimben találták. A lelet azért is tudományos szenzáció, mert fiatal állatot nagyon ritkán találnak, ráadásul ennek a példánynak bőr- és szőrdarabjai is fennmaradtak.

Rauhut irányítása mellett elkészült az első szakvélemény is egy nemzetközi kutatócsoport közreműködésével. A csontok és az anatómiai részletek nagyon jól megőrződtek, a szakértők szerint a 150 millió éves fosszília kiemelkedő tudományos jelentőséggel bír. A Theropoda fajok nagy részét ugyanis csak töredékben fennmaradt maradványokból ismerik a szakértők.

Forrás: Mineralientage München

A kutatók számára azért is nagy jelentőségű egy-egy fiatal dinoszaurusz maradványainak fellelése, mert ezek vizsgálatából jobban megérthetők és felderíthetők az evolúciós mechanizmusok. Azt, hogy az állat pontosan milyen idős volt elpusztulásakor, nehéz megállapítani: erre a koponya nagyságából, a csontok arányából és felszínéből következtetnek.

A kövületet Németország kulturális kincsévé nyilvánították, ezáltal drasztikusan csökkent financiális értéke és nem hagyhatja el az ország területét. A különleges fosszília október 27-én kerül közönség elé a müncheni ásványtani napokon, később pedig egy múzeumban fogják kiállítani.