Óriásamőbákat találtak a földfelszín legmélyebb pontján

Vágólapra másolva!
Óriásamőbákra bukkantak mintegy tizenegyezer méter mélységben, a csendes-óceáni Mariana-árokban amerikai tengerbiológusok.
Vágólapra másolva!

A San Diegó-i Scripps Oceanográfiai Intézet kutatói a National Geographic mérnökei által készített digitális kamerával és fényszórókkal felszerelt merülőegységet bocsátottak le júliusban a Mariana-árokba, hogy feltérképezzék a Föld e kevéssé ismert területét. A kutatók 10 641 méter mélységben fedezték fel a Xenophyophore tengeri egysejtű életformákat (protozoonokat). Ez a legmélyebb ismert élőhelye a 10 centiméteres nagyságot elérő amőboid egysejtűeknek. A korábbi Xenophyophore-rekorderekre az Új-Hebridák-árokban, 7500 méteres mélységben bukkantak.

A rejtélyes egysejtűek károsodás nélkül képesek nagy mennyiségben felhalmozni ólmot, higanyt, urániumot, és jól viselik a mélytengeri létet - a sötétséget, hideget és a nagy nyomást.

"E gigantikus sejtek előfordulása a világ egyik legmélyebb pontján egy teljesen új kutatási területet nyit a biodiverzitás, a szélsőséges körülményekhez való alkalmazkodás tanulmányozására" - mondta az expedíciót szervező Doug Bartlett mikrobiológus.