Kanári-szigetek: már a víz fölé csaptak a vulkánkitörések

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban már a víz fölött is látszottak kitörések, és a jelek szerint erősödik a kőzetolvadék, a magma felnyomulása a mélyben. Friss információk a Kanári-szigetcsoport El Hierro nevű kis szigetének közelében működő víz alatti tűzhányóról.
Vágólapra másolva!

A ritka geológiai jelenséget részletesen bemutató képes-filmes összeállításunk (amely itt olvasható) mellett folyamatosan közlünk friss információkat.

November 7. (hétfő), 8 óra

Az elmúlt napokban több olyan gejzírszerű kitörést is megfigyeltek El Hierro szigetétől délre, amelyek már 10-20 méterre csaptak a tengerszint fölé:

Forrás: Jose Bordon Tejera
Forrás: Jose Bordon Tejera

A Tűzhányó Blog legutóbbi bejegyzése szerint a helyzet már átmeneti lehet a víz alatti kitörési fázisból a surtsey-típusú fázisba (lásd a részletes összeállításunk legvégén lévő keretes írásban), aminek kitörési folyamata már alapvetően a vízszint felett játszódik (fotó: Jose Bordon Tejera, Earthquake-report.com)

Az erősödő magmafelnyomulást, a magma felszínközelségét már jelzi az is, hogy El Hierro déli partvidéke megtelt záptojásszagú és nehéz légzést okozó gázokkal. Lehetséges, hogy a mélyben lévő magma mennyisége jóval több, mint azt korábban számolták - írja a Tűzhányó Blog, ahol további információkat olvashatnak a nem mindennapi geológiai jelenségről. A szigettől északra zajló földrengések fészekmélysége (kipattanási helye) sekélyebbé vált (azaz közelednek a felszínhez), és elképzelhető, hogy északon is utat nyitnak majd a vulkáni aktivitásnak.

Érdekes képeket közöltek az egyelőre víz alatti vulkán kitöréseiből származó, a víz felszínén úszó könnyű, salakos vulkáni kőzetdarabokról, az úgynevezett lávalufikról ezen az oldalon.