Kedden éjjel halad el a Föld mellett a kisbolygók között igen nagynak számító, 2005 YU55 jelű égitest, amelyről új radarkép készült hétfőn.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a 2005 YU55 jelű, 400 méter átmérőjű kisbolygó a november 8-áról 9-ére virradó éjszaka jut legközelebb Földünkhöz. Ekkor a Hold távolságának 85 százalékára - azaz 300 ezer kilométerre, a csillagászok szerint biztonságos távolságban - halad el a Föld mellett. Az égitest november 9-én, hazai időben 0.28-kor lesz legközelebb a Földhöz, míg a Holdat 8.13-kor közelíti meg. Ez a legnagyobb méretű ismert kisbolygó, amely 1976 és 2028 között ennyire megközelíti a Földet.

A 70 méter átmérőjű goldstonei rádiótávcsővel november 7-én új radarfelvételek készültek az égitestről, amikor az 1,38 millió kilométerre volt a Földtől (ez a Hold átlagos földtávolságának 3,6-szorosa). Ennél négyszer közelebb jön kedd éjjel, tehát a képen láthatónál sokkal kisebb részletek is láthatóak lesznek rajta.

Forrás: NASA, JPL
Radarkép a közelítő kisbolygóról (NASA, JPL)

Az új radarkép alapján az égitest alakja a gömbhöz közeli, de néhány kisebb egyenetlenség is mutatkozik rajta. Bal és jobb oldalon egyaránt sejthető két-két kisebb, néhány tucat méteres kiemelkedés (világos foltok). A 2005 YU55 kisbolygót november 6-án kezdték tanulmányozni radaros módszerrel, és november 10-ig tervezik követni; a legfontosabb mérések ma éjszaka várhatóak.

Hagyományos fotók egyelőre nem készülhettek, mert a kisbolygó a Nap irányából közelít a Föld felé. A radarmérések alapján azonban pontosították pályájának adatait, és továbbra sem jelent veszélyt a Földre. Gravitációs hatása olyan csekély, hogy nem lesz hatása a Föld víz- és kőzetburkára (azaz nem vált ki földrengéseket és áradásokat).