Izlandi kráterről készült kép lett az Az Év Természetfotója

GDF SUEZ, Az Év Természetfotósa 2011, Haarberg Orsolya
Vágólapra másolva!
Haarberg Orsolya, Norvégiában élő magyar természetfotós kapta az Év Természetfotósa díjat. Idén minden eddiginél több fotós, rekord számú képpel jelentkezett a GDF-SUEZ Az Év Természetfotósa pályázatra.
Vágólapra másolva!

Az Év Természetfotósa 2011 címet kiemelkedő kollekcióval Haarberg Orsolya nyerte, aki - a zsűri döntése alapján - egyben szerzője Az Év Természetfotója címet kiérdemlő fotónak is, amely az izlandi Hverfell krátert ábrázolja. A Norvégiában élő Haarberg Orsolya már 2009-ben is kiérdemelte ezt a két díjat, a vele készült korábbi interjúnkat itt olvashatják.

Az Év Ifjú Természetfotósa címet 2011-ben Vadász Anna, 1994-ben született szegedi diák kapta, aki egyben az ifjú kategória győztese is. A legjobb búvárfotós elismerést Selmeczi Dániel érdemelte ki, aki egy ponttal előzte meg Somodi Ferencet a legjobb víz alatti fotókollekciók versenyében.

A naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége tizenkilencedik alkalommal írta ki Magyarország és egyben a régió legjelentősebb természetfotós pályázatát. A növekvő színvonallal együtt folyamatosan szigorodik a pályaművek értékelése is, ezért 2011-ben új kategóriával egészítették ki a pályázati kiírást. Az Állatok a saját környezetükben elnevezésű kategóriába olyan képeket vártak, amelyek tájképszerűen mutatják az állatok élőhelyét, és egyúttal tükrözik az állatok és környezetük szétválaszthatatlan kapcsolatát. Ezzel voltaképpen a saját munkáját könnyítette meg a zsűri, ugyanis a korábbi pályázatokra rengeteg kiváló fotó érkezett, amelyek valahogy mégis "kilógtak" a hagyományos, az állatok viselkedéséhez kapcsolódó kategóriákból.

Szintén első alkalommal adtak publicitást a werkfotók számára is. Habár ebben az új műfajban nem osztottak díjakat, a pályázók bemutathatják, hogyan készültek a természetfotók, és a legjobbak a pályázat anyagából rendezett kiállításon és könyvben is bemutatkoznak a nagyközönség előtt.

A pályázatra 13 kategóriában lehetett nevezni: 1. Kezünkben a Föld, 2. A madarak viselkedése, 3. Az emlősök viselkedése, 4. Az állatok viselkedése, 5. Az állatok a saját környetetükben, 6. Az állatok szemtől szemben, 7. Növények és gombák, 8. Kompozíció, forma és kísérletezés, 9. Tájak, 10. Élet a vízfelszín alatt, 11. Napnyugtától napkeltéig, 12. A természet energiái, 13. Ifjúsági kategória (felső korhatár 18 év).

Forrás: naturArt
Somodi Ferenc Erdő mélyén című felvétele. A kategóriagyőztes képekért kattintson a fotóra!

A kategóriákon túl pályázni lehetett a Dr. Tildy Zoltán-díjra, amelyet annak a 24 év alatti pályázónak ítél oda a zsűri, aki a legszínvonalasabb kollekciót küldte be a "Madarak viselkedése" kategóriában. Pályázni lehetett továbbá a leginkább humoros felvételre is. Azok a kategóriadíjat nyert képek, amelyek a Pannon Ökorégióban készültek, további elismerő oklevelet és a különdíjhoz járó + 1 pontot kaptak; emellett a legszebb magyarországi tájkép is különdíjat kapott.

A pályázat csaknem két évtizedes történetében most először fordult elő, hogy első díjat nyert valamelyik kategóriában egy határon túli természetfotós - a marosvásárhelyi születésű Nagy Zoltán Gergely, aki az angliai Bristoli Egyetemen tanul fotográfiát. Ráadásként a Varjúdominancia című felvételével a Dr. Tildy Zoltán-díjat is kiérdemelte.

A nyertes felvételeket kiállítják a Magyar Természettudományi Múzeumban, a kiállítás megtekinthető 2011. november 9-től 2012. január 30-ig. (A pályázatra beérkezett összes kép elérhető a FotoKlikk honlapján.)