Elválás fenyegeti a homoszexuális pingvineket

Vágólapra másolva!
A torontói állatkert két hím pápaszemes pingvinje határozott szexuális vonzalmat mutat egymás iránt. A szakemberek azonban el akarják választani egymástól a madarakat, mert egy tenyészprogramban szeretnék felhasználni őket.
Vágólapra másolva!

Buddy és Pedro, a torontói állatkert két pápaszemes pingvinje (Spheniscus demersus) elválaszthatatlanok egymástól, és párzási viselkedés jeleit mutatják egymás közelében. Az állatkert szakemberei azonban azt tervezik, hogy hamarosan külön teszik egymástól a párt, írja a Toronto Star.

A lépésre azért van szükség, mert a két hímet egy szaporítási programhoz szerezték be, hogy megerősítsék a pápaszemes pingvinek fogyóban lévő állományát. A szakemberek azt mondják, hogy a két pingvin kiváló génekkel rendelkezik, így kár lenne, ha nem örökíthetnék tovább azokat.


Buddy és Pedro a torontói állatkertben

A pápaszemes pingvin az egyetlen Afrikában élő pingvinfaj. Veszélyeztetett, állománya évente 2 százalékkal csökken. Jelenleg nagyjából 224 000 egyed él a Dél-afrikai Köztársaság és Namíbia kavicsos, sziklás tengerpartjain.

Állatkertekben nem ritkák a homoszexuális pingvinek. Az állati homoszexualitás egyik leghíresebb példája a New York-i Central Park állatkertjének hím kantárospingvin-párja (Pygoscelis antarcticus). Roy és Silo először egy kődarabot próbált közösen kikölteni. A gondozók ezután adtak nekik egy tojást, amelyet a pár kiköltött, és a "szülők" közösen nevelték föl a tojásból kikelt fiókát, Tangót. Az állatfajok közül már legalább 1500-nál dokumentálták a homoszexuális viselkedés valamilyen formáját.