Helikopterről lógtak a költöző orrszarvúk - kép

Vágólapra másolva!
Helikopterrel, lábuknál megkötözve és fellógatva szállítottak át keskenyszájú orrszarvúkat új lakhelyükre, Dél-Afrikában. A fajmegmentő program keretében hét új populációt hoztak létre szakemberek az elmúlt években.
Vágólapra másolva!

Újszerű szállítási módszerrel költöztettek át keskenyszájú orrszarvúkat Kelet-Fokföldről a Dél-afrikai Köztársaság legészakibb tartományába, Limpopóba. Az állatok egy részét a nehezen hozzáférhető helyekről helikopterrel szállították az út egy szakaszán. Az elaltatott rinocéroszok szemét letakarták, lábukra köteleket erősítettek, és a köteleknél fogva repítették el őket a teherautókig.

Az orrszarvúkat hagyományosan teherautóval vagy hálóban, helikopterrel szállítják a nehezebb szakaszokon. Az új eljárás azonban lényegesen lerövidíti az altatásban töltött időt, az állatok légzése kevésbé van veszélyben, mint a hálós szállítás esetén, és nem kell az orrszarvúkat a rendkívül rossz állapotú utakon ketrecben utaztatni - mondja Dr. Jacques Flamand, a Természetvédelmi Világalap (WWF) keskenyszájú orrszarvú védelmi programjának vezetője. Az új módszer további előnye, hogy egyszerűbben ki lehet menteni az állatokat a veszélyes helyzetekből, például egy szakadékból. A helikopteres utak általában kevesebb, mint 10 percig tartanak.

Forrás: Green Renaissance
Kattintson a képre a galériáért! (Forrás: Green Renaissance)

A 19 orrszarvú közel 1500 kilométert utazott új, titkos lakhelyére. A WWF-nek köszönhetően az elmúlt nyolc évben hét új keskenyszájú orrszarvú populációt sikerült létrehozni a Dél-afrikai Köztársaságban. Az orvvadászat miatt az állatok biztonsága kiemelt fontosságú, ezért csak olyan helyre telepítenek orrszarvúkat, amelyek el vannak látva a megfelelő biztonsági rendszerekkel.

Forrás: Green Renaissance
Kattintson a képre a galériáért! (Forrás: Green Renaissance)

A keskenyszájú orrszarvú súlyosan veszélyeztetett faj a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listája szerint. A becslések szerint 1960-ban 100 ezer déli keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis) barangolt Dél-Afrika síkságain. Az orvvadászat és az állatok természetes élőhelyének lerombolása miatt 1995-re számuk 2410-re csökkent. A hanyatlás azonban szerencsére megállt, és a folyamat megfordult. 2007-ben már 4000 keskenyszájú orrszarvú élt Zimbabwéban, a Dél-Afrikai Köztársaságban, Namíbiában és Kenyában.