A számítógépes játékosok agya eltér a többi emberétől

Vágólapra másolva!
A számítógépes játékokat rendszeresen használóknak egyes agyterületei nagyobbak, mint azoké, akik nem, vagy csak ritkán játszanak ilyen játékokkal. Azt nem tudni, hogy a játéktól lesz-e nagyobb az agyuk, vagy pont fordítva, a nagyobb agyterület miatt játszanak többet.
Vágólapra másolva!

Számítógépes játékokkal rendszeresen játszó fiatalok agyát vizsgálta egy nemzetközi kutatócsoport, és megállapították, hogy az agyuk eltér azokétól, akik nem, vagy csak ritkán játszanak ilyen játékokkal. A vizsgálatban a kutatók 154 tizennégy éves fiatalt rangsoroltak a szerint, hogy hány órát játszanak hetente. A kilenc óránál többet játszókat tekintették gyakori játékosoknak, de senkit sem tartottak játékfüggőnek. Ezután képet készítettek minden vizsgálati alany agyáról.

A funkcionális MRI (fMRI) vizsgálatok kimutatták, hogy a rendszeres játékosok agyának jutalmazó központja (az úgynevezett ventrális striátum) megnagyobbodott a többiekéhez képest. "Ez a terület rendszerint akkor aktiválódik, amikor az embereket pozitív környezeti hatások vagy kellemes élmények érik, például pénzt nyernek, jó ételeket esznek vagy nemi életet élnek" - mondja dr. Simone Kuhn, a Ghenti Egyetem kutatója. A terület összefüggésben áll a drogfüggőséggel is.

A Translational Psychiatry szakfolyóiratban megjelent cikk szerzői nem tudták eldönteni, hogy ez a méretnövekedés a gyakori játék következménye, vagy pont fordítva, a természettől fogva nagyobb ventrális striátum teszi hajlamosabbá a fiatalokat, hogy belefeledkezzenek a játékokba.

Forrás: AFP

Dr. Luke Clark, a Cambridge-i Egyetem kísérleti pszichológusa elmondta, hogy nagyon fontos lenne ennek a kérdésnek a tisztázása. Clark szerint kábítószer-élvezőknél valószínűleg mindkét hatás szerepet játszik, vagyis az eleve nagyobb ventrális striátum miatt könnyebben válnak függővé a drogfogyasztók, és a hosszú távú drogfogyasztás visszahat az adott agyterületre.

A kutatók most olyan felnőtteket kérnek fel kísérleteikhez, akik korábban sosem játszottak számítógépes játékokkal. Az alanyoknak el kell kezdeniük rendszeresen játszani, és a kutatók bizonyos idő elteltével megvizsgálják, van-e hatása ennek az agyra. Így eldönthetik, hogy a nagyobb ventrális striátum miatt játszanak egyesek gyakrabban, mint mások, vagy a gyakori játék hatására változik meg az agyterület mérete.