Robbanó meteort fotóztak a Leonida-rajból - kép

2011.11.22. 9:05

Hemzsegnek a látnivalók egyetlen képen: a Szíriuszt, az Oriont, a Jupitert és még egy robbanó meteort is elcsíptek egyetlen képen. A fotó a Kanári-szigeteken lévő Teide Obszervatóriumból készült.

A Leonidák meteorraj múlt heti maximumát erősen zavarta a holdfény, de néhány szép hullócsillagot sikerült lefényképeznie az észlelőknek. Egy fényes meteor, azaz tűzgömb fényképe látható a mellékelt fotón. A jelenséget a Meteros Világszervezet (IMO) egyik gyakorlott észlelője, Jürgen Rendtel örökített meg a Kanári-szigeteken lévő Teide Obszervatóriumból.

Forrás: Juergen Rendtel, AIP Potsdam, IMO
Egy fényes, útja végén robbanó Leonida-meteor a Kanári-szigetekről fényképezve. A fotó jobb alsó felén látható két kisebb kép a jelenség után visszamaradt nyom változását mutatja. A kép nagyméretű változatának letöltése (Juergen Rendtel, AIP Potsdam, IMO)

A képen a látványos téli csillagképek jól azonosíthatók: a kép bal felén az Orion (Vadász), a centrumban a Taurus (Bika) sárgás főcsillaga, az Aldebaran látszik (alatta húz el a meteor). A kép bal felső részén a fényes Szíriusz is megjelenik, legalul pedig a Jupiter virít a Teide Obszervatórium két távcsövének kupolája felett. Utóbbi jól mutatja, hogy a hozzá hasonló fényességű meteor feltűnő látvány lehetett.

 

Film a 2009-es Leonida-maximum idején feltűnt hullócsillagokról