Két intézet is megújult a Klinikán Debrecenben

Vágólapra másolva!
Két újabb beruházás fejeződött be a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában.
Vágólapra másolva!

A pólusprogram keretében 11,8 milliárd forintos beruházással megújult a patológiai és az igazságügyi intézet épülete. Az ünnepélyes átadást október 21-én tartották.

"A beruházásnak köszönhetően korszerűbbé és hatékonyabbá válnak a szövettani, a citológiai és a molekuláris vizsgálatok, és megvalósul a minőségbiztosítás is" - mondta az átadáson Paragh György centrumelnök.

"A szerkezetileg és technikailag egy komplexumba összevont két intézet működését több vonatkozásban összehangolták, elsősorban a bonctermi munka és az ahhoz kapcsolódó feladatok hatékonyabb ellátásáért" - ismertette Herczeg László, az igazságügyi intézet igazgatója.

Méhes Gábor, a patológiai intézet igazgatója hozzáfűzte: az épület alagsorában korszerű kiszolgáló helyiségeket, öltözőket és raktárakat alakítottak ki. A földszinten a patológiai, az első emeleten az igazságügyi intézet helyiségeit alakították ki.

Paragh György centrumelnök a teljes beruházásról elmondta: az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében elnyert 10,6 milliárd forintos támogatásból és 1,2 milliárd forintos önrészből álló forrás olyan infrastrukturális háttér kiépítését teszi lehetővé az Orvos- és Egészségtudományi Centrum számára, amely nélkülözhetetlen a szakszerű, 21. századi betegellátáshoz.

Az egészségügyi fejlesztés több részterületet is érint: megépült az in vitro diagnosztikai tömb, létrehozzák a központi sürgősségi, központi intenzív, felnőtt- és gyermek-onkohematológia tömböt, centralizálják a belgyógyászati ellátást. Fejlesztették a bőrgyógyászati klinika égési osztályát, létrehozták a gyermekklinika gyermekgyógyászati intenzív központját, és további fejlesztéssel lehetővé válik a fogyatékos gyermekek fogászati ellátása. Emellett javult továbbá a gyerekek fej-nyaksebészeti, arc-állcsont és szájsebészeti ellátása is.