Szokatlan légköri jelenség: hatalmas árnyéksáv vetült a Holdra

atlantis, árnyéksáv
Vágólapra másolva!
Nemrég ismét a nap csillagászati képének választottak egy szokatlan légköri jelenséget, amely az Atlantis űrrepülőgép egyik indításakor volt látható. A startot követően hatalmas árnyéksáv jelent meg az égen, amely a Hold felé mutatott.
Vágólapra másolva!

A mellékelt fényképen egy érdekes, viszonylag ritka légköroptikai jelenség látható. A fotó nem sokkal az Atlantis űrrepülőgép egyik startja után készült, és az emelkedő űrrepülőgép üzemanyagának elégéséből visszamaradt felhőt mutatja, amely a légköri szelek hatására kanyargó alakot öltött. A fénykép legérdekesebb része az árnyék, amely a füstoszloptól a Hold felé mutat.

Forrás: NASA, JPL
A Hold felé mutató árnyéksáv, amelyet az űrrepülőgépből kiáramló gázok alkotta felhő, pontosabban annak balra fent lévő világos része vet a napfényben. A kép nagyméretű változatának letöltése (Pat McCracken, NASA)

A furcsa jelenség magyarázata viszonylag egyszerű, és az égitestek sajátos térbeli helyzete révén állt elő. Az Atlantis nem sokkal naplemente után startolt. Napfény már csak a felhő magasabban lévő részére jutott, és csak ez a rész vetett árnyékot a légkörben. Ennél még magasabban viszont már túl tiszta és ritka az atmoszféra ahhoz, hogy a gázra rávetülő napfény világos vagy sötét alakzatok formájában megfigyelhető legyen. A sáv azért mutat a Hold felé, mert éppen telehold volt, ezért a Nap a Holddal ellentétes irányban mutatkozott az égen.

Az Atlantis 2001-es startja