Rókák kóborolnak Vácott

Vágólapra másolva!
Rókák jelentek meg Vác belterületén - erre a helyi polgármesteri hivatal közleményben hívta fel a lakosság figyelmét. A város főmérnöke az MTI-nek kedd délután azt mondta, hogy a lakossági bejelentések szerint 4-5 róka kóborolhat az utcákon, s a városvezetés többféle megoldást is fontolóra vesz.
Vágólapra másolva!

A város honlapján olvasható felhívás szerint az állatok csapdával való elejtése, esetleg kilövése a fokozott balesetveszély miatt nem lehetséges, ezért a hivatal arra kéri Vác lakóit, hogy - különösen az esti órákban - az eddiginél jobban figyeljenek a környezetükre. A közterületi hulladéktárolókba például csak lezárt zsákokban helyezzenek el olyan hulladékot, amely esetleg élelemként szolgálhat a kóborló állatok számára. A "helyzet orvoslására" a polgármesteri hivatal minden, a rendelkezésére álló eszközt igénybe vesz - írták.

Szikora Miklós, Vác főmérnöke a felhívást kiegészítve az MTI érdeklődésére azt mondta: nagy dilemmát okoz a polgármesteri hivatal számára a város belterületén egy ideje kóborló rókák elriasztása vagy befogása, mert korábban nem volt példa arra, hogy a környező ligetes, erdős részekről bemerészkedtek volna ezek az állatok a házak közé.

Hozzátette, hogy a lakossági bejelentések szerint 4-5 róka kóborolhat az utcákon, a lakótelepeken ugyanúgy megjelentek, mint a belvárosban. Valószínűleg a települést övező ligetes, erdős részekről húzódtak Vác belsejébe, élelmet keresve - tette hozzá a főmérnök, aki szerint 15 éve - amióta a hivatalban dolgozik - nem volt hasonlóra példa. "Épp az eset egyedi volta miatt okoz fejtörést, hogy mit lehetne tenni, annál is inkább, mert a balesetveszélyes megoldások, például a kilövés, szóba sem jöhetnek" - mondta Szikora Miklós.

Az állatok lakott területekre való behúzódása, urbanizációja (városiasodás) azonban nem új jelenség. A természetes élőhelyek csökkenésével világszerte egyre több állat merészkedik be a városokba, és ma már hazánkban is mindennaposnak tekinthető, hogy a rókák a kertvárosi részeken, lakótelepeken kukáznak.

Felvetődött, hogy Vácott kutyás vadászok járőröztetésével riasszák el a rókákat, esetleg ketreces csapdákat állítsanak fel, bár félő, hogy ezek a csapdák eltűnnek. A hivatal tervei között szerepel még, hogy a rókák természetes élőhelyére kihelyezett élelemmel, úgymond direkt etetéssel igyekezzenek ottmaradásra bírni az állatokat. Szikora Miklós kitért arra: a rendelkezésre álló információk szerint a Vác belsejében kóborló rókák nem veszettek, mégis jobb elkerülni őket.

Az évek óta zajló, 2004-től egész országra kiterjedő, mesterséges csalétkekkel történő immunizációnak köszönhetően a veszett, illetve a veszettség gyanújával megfigyelt állatok száma jelentősen lecsökkent Magyarországon. Az utóbbi években előfordult esetek elsősorban a déli és keleti határmegyékre korlátozódtak, ami a szomszédos országok fertőzöttségére utal. A veszettség ugyanakkor gyakorlatilag 100%-ig halálos betegség, ezért róka, illetve veszettség ellen oltatlan kutya harapása esetén érdemes azonnal orvoshoz fordulni.