Új módszert próbálnak ki a HIV-fertőzés megelőzésére

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók antitestek bejuttatásával semlegesítették a HIV-vírust egerekben. Ha módszer a további kísérletekben is beválik, akkor segítségével hatékonyan lehet majd megvédeni az embereket a HIV-fertőzéstől.
Vágólapra másolva!

A HIV elleni vakcina kifejlesztésére irányuló hagyományos erőfeszítések olyan anyagok tervezésére koncentrálnak, amelyek hatékony immunválaszt váltanak ki a vírus ellen. Az immunválasz megnyilvánulhat olyan antitestek formájában, amelyek blokkolják a fertőzést, vagy olyan T-sejtek formájában, amelyek megtámadják és elpusztítják a fertőzött sejteket. A Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatói az elmúlt évben a fertőzés elleni küzdelmet újszerű módon közelítették meg.

A kutatók olyan antitestek csoportját tanulmányozták, amelyek laboratóriumban képesek voltak semlegesíteni a HIV-vírust. Abban bíztak, hogy így rájönnek, miként készíthetnek olyan oltóanyagot, amely hasonló tulajdonságú antitestek képződését váltja ki. Most a Caltech biológusai, David Baltimore Nobel-díjas kutató és Robert Andrews Millikan biológiaprofesszor vezetésével egy lépéssel közelebb kerültek az áhított cél eléréséhez. Kifejlesztettek egy olyan módszert, amellyel sikerült bejuttatni ezeket az antitesteket egerekbe, és ily módon hatékonyan megóvták őket a HIV-fertőzéstől.

A HIV-fertőzés megelőzésének ezt a vektoros immunprofilaxisnak (Vectored ImmunoProphylaxis, VIP) elnevezett új megközelítését a Nature legújabb számában írták le a kutatók.

"A VIP-nek a vakcinával egyenértékű a hatása, de anélkül, hogy bármilyen feladathoz segítségül hívná az immunrendszert" - mondja Alejandro Balazs, a tanulmány vezető szerzője. "Normális esetben egy antigént vagy elpusztított baktériumokat, vagy valami mást juttatunk a szervezetbe, és az immunrendszer találja ki, hogyan készítsen ellene antitestet. Mi kivettük ezt az egész részt az egyenletből."

Mivel az egerek nem érzékenyek a HIV-re, ezért a kutatók emberi immunsejteket hordozó különleges egereket használtak, amelyekben elszaporodhatott a HIV. Az antitesttermelést meghatározó gének bejuttatásához egy kis, ártalmatlan vírust (adeno-asszociált vírus, AAV) használtak hordozóként, amely már bevált a génterápiás kísérletekben.

Az AAV-t az egerek lábizmába injektálták, és az izomsejtek ezután a HIV-et semlegesítő antitesteket juttattak a véráramba. Az egerek egyetlen AAV injekció után egész életükben nagy koncentrációban termelték ezeket az antitesteket, amint ezt az állatokból vett vérminták alapján megállapították. Ami azonban igazán figyelemreméltó, hogy az antitestek megvédték az egereket a HIV-fertőzéstől, amikor a kutatók intravénásan HIV-vírust juttattak beléjük.

Bár az eredmények biztatóak, a kutatók hangsúlyozzák, hogy nagyon nagy ugrás az egérről emberre való áttérés. Az, hogy a módszer működik egerekben, egyáltalán nem jelenti azt, hogy emberekben is beválik. Ennek ellenére a kutatók bíznak abban, hogy az a nagymértékű antitesttermelés, amit egereknél tapasztaltak, embereknél is felhasználható lesz a HIV-fertőzés elleni védelemre. Különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az egereket már milyen viszonylag kis mennyiségű antitest is hatékony védelmet nyújtott.

"Nem állítjuk azt, hogy ténylegesen megoldottuk az emberi problémát" - mondja Baltimore. "De egyértelműen bizonyítottuk, hogy egereknél működik a megelőzésnek ez a módja."