Decemberben is virágzik a Kiskunságban a világ egyik legritkább vadvirága

Vágólapra másolva!
A kizárólag Magyarországon előforduló, fokozottan védett tartós szegfű állománya az elmúlt öt évben egy természetvédelmi programnak köszönhetően csaknem megötszöröződött.
Vágólapra másolva!

A tartós szegfű (Dianthus diutinus) élénk rózsaszín, apró, filigrán termetű vadvirág, mely az egész világon csak Magyarországon, a Duna-Tisza közi homoki gyepekben fordul elő. Az élőhelye beszűkülése miatt veszélybe került faj megmentésére a Kiskunsági Nemzeti Park indított szegfűmentő programot 2006-ban. Azóta csaknem 19.000 palántát ültettek ki a természetvédelmi szakemberek az eredeti állományok erősítésére.

"Óriási munka volt egyszerre 5-600 virágtövet kivinni olyan területekre, amit autóval nehezen, vagy egyáltalán nem lehet megközelíteni. Sokszor magunk cipeltük a ládákat, és egyenként ültettük ki a palántákat a kijelölt területekre" - mondta Mihalik Erzsébet, a Szegedi Egyetem Füvészkertjének vezetője. A kiültetett tövek 90%-a megmaradt, sőt jónéhány közülük azóta már magot is érlelt. A Duna-Tisza közi homoki gyepekben virító szegfű egyetlen tövének természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Egy ritka növény megmentéséhez azonban nem elegendő a mesterséges szaporítás. Kiskunmajsa határában a szegfű által kedvelt élőhelyeket is helyreállítottak és bővítettek. 455 hektárt megtisztítottak az agresszívan terjedő, őshonos növényeket kiszorító gyomoktól, így az Észak-Amerikából származó vaddohánytól. Bodogláron gyérítették a fekete fenyőt, Bócsán és Csévharaszton pedig az akácültetvényeket szorították vissza, helyettük tisztásokat és a Homokhátságra jellemző nyárfákkal tarkított ligeteket alakítottak ki.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park

A természetvédelmi szakemberek a Kiskunságban több területen kutattak a ritka növény után, és összesen csaknem százezer tövet regisztráltak az öt évvel ezelőtti húszezerhez képest. A munka során észrevették, hogy a szegfű iránt a mezei nyulak is érdeklődnek, és ha rátalálnak, előszeretettel lerágják a szirmait.