Sikeresen elcsábította egy nőstény a homoszexuális pingvint

2011.12.13. 11:28

Több mint egyéves együttélés után szétválasztották a torontói állatkert homoszexuális pingvinpárját. Az egyik hím, Buddy már sikeresen párzott is egy nősténnyel.

Buddyt és Pedrot egy hónappal ezelőtt költöztették szét, eredetileg ugyanis egy szaporítási program miatt szerezték be a két hím pápaszemes pingvint. Az állatok azonban a nőstények helyett egymás iránt mutattak szoros, egyes megfigyelések szerint szexuális vonzalmat, és elválaszthatatlanok lettek. A szakemberek szerint a két hím kiváló génekkel rendelkezik, ezért döntöttek úgy, hogy szétválasztással próbálják meg őket rábírni, hogy nőstényekkel párosodjanak.

A költözés után három nappal az egyik pingvin, Buddy párosodott is egy nősténnyel, Farai-val. Pedro egy Thandiwey nevű nősténynek udvarol már hetek óta, de a tojó eddig nem tanúsított komoly érdelődést iránta.

Tom Mason, az állatkert munkatársa szerint a két hím között inkább csak szociális vonzalom lehetett, és előbb-utóbb mindkettőnek lesz nőstény párja. A 21 éves Buddy korábban több mint tíz éven át élt együtt egy nősténnyel, és fiókákat is nemzett, míg a tízéves Pedronak még sosem volt utódja.

A pápaszemes pingvin az egyetlen Afrikában élő pingvinfaj. Veszélyeztetett, állománya évente 2 százalékkal csökken. Jelenleg nagyjából 224 000 egyed él a Dél-afrikai Köztársaság és Namíbia kavicsos, sziklás tengerpartjain.

Állatkertekben nem ritkák a homoszexuális pingvinek, az egyik leghíresebb példa a New York-i Central Park állatkertjének hím kantárospingvin-párja (Pygoscelis antarcticus). Roy és Silo először egy kődarabot próbált közösen kikölteni. A gondozók ezután adtak nekik egy tojást, amelyet a pár kiköltött, és a "szülők" közösen nevelték föl a tojásból kikelt fiókát, Tangót.

KAPCSOLÓDÓ CIKK