Az ősasszonyok a szőrös férfiakat kedvelték

2011.12.14. 14:02

A mai emberen feleslegesnek tűnhet a testszőrzet, de régen elősegíthette a paraziták felderítését. Nőnemű őseink valószínűleg jobban kedvelték a poloskamentes férfiakat, ezért előnyben részesíthették a szőrösebb hímeket, állítják brit kutatók.

Az emberek viszonylag szőrtelennek tűnnek a majomősökkel összehasonlítva, pedig a bőrben lévő szőrtüszők száma valójában megegyezik egy hasonló méretű majoméval. Míg azonban a majmok szőrzetét vastag szőrszálak alkotják, addig ezeket az emberi testen vékony, finom szőrszálak váltották fel az evolúció folyamán.

Brit kutatók legújabb vizsgálatából kiderült, hogy ezek a vékonyabb szőrszálak sem haszontalanok. A szőrösebb emberek könnyebben felfedezik magukon a vérszívó élősködőket, írja Michael Siva-Jothy, a Sheffieldi Egyetem evolúciós ökológusa a Biology Letters szakfolyóirat legújabb számában. Ezeknél a parazitáknál nem is a csípésük jelenti a legnagyobb problémát, hanem az, hogy betegségeket terjeszthetnek.

A kutatók 29 egyetemi hallgatót toboroztak a Facebook segítségével, és a résztvevők egyik karjáról egy foltban leborotválták a szőrt. Ezután azt vizsgálták, mennyi idő alatt veszik észre az alanyok a karjukra tett poloskákat, illetve, hogy mennyi idő alatt találnak táplálkozásra megfelelő helyet a vérszívók. (A poloskákat eltávolították, mielőtt enni kezdtek volna.)

Forrás: AFP

A kutatók azt tapasztalták, hogy a testszőrzet jelentősen elősegítette a paraziták észlelését. Az önkéntesek jóval hamarabb észrevették a poloskákat a szőrös karjukon: a szőrszálak mozgásérzékelőként funkcionáltak. Az élősködőknek is tovább tartott a vérszívásra alkalmas hely megtalálása, valószínűleg azért, mert a szőrszálak akadályozták őket a mozgásban.

A férfiak általában jobbak a paraziták észlelésében, mint a nők. Ennek oka valószínűleg az, hogy a férfiak rendszerint szőrösebbek a nőknél a magasabb tesztoszteronszint miatt. Ez azonban nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a nőket gyakrabban csípik meg a vérszívó rovarok, mert ezek amúgy is a gazda viszonylag szőrtelen területeit, például a bokát kedvelik.

Noha a kutatók hangsúlyozzák, hogy nem állítják, miszerint a férfi és a női testszőrzet különbsége a parazitáknak köszönhető, mégis úgy okoskodnak, hogy az evolúciós múltban a nők valószínűleg azokat a férfiakat részesítették előnyben, amelyeken kevesebb parazita élt, azaz a szőrösebb férfiakra buktak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK