Látványos csillagközi angyalt fényképezett le a Hubble-űrtávcső

Vágólapra másolva!
A Föld körül keringő Hubble-űrtávcső karácsony előtti felvételét "hóangyalnak" nevezték el a csillagászok. A látványos forma valóban a friss hóban háton fekve készített hóangyalokhoz hasonló, csak itt egy "csillaggyerek" vájta ki a szárnyakat, és nem hóban, hanem csillagközi por- és gázanyagban.
Vágólapra másolva!

Forrás: Hubble Space Telescope
A kép nagyobb változata itt érhető el (forrás: HST/STScI)

Ez a csillagközi hóangyal valójában a Sharpless 2-106 nevű, néhány fényév széles csillagkeletkezési régió a Tejútrendszerben, tőlünk körülbelül 2000 fényévnyire. Centrumában egy nagytömegű, fiatal csillag helyezkedik el, amelyről heves anyagkiáramlás zajlik. A kiáramló, igen forró gáz alakította ki az "angyal szárnyait". A kétirányú kiáramlás oka az, hogy a csillagot egy porgyűrű övezi, és erre merőleges irányban távozhat a gáz.

A Hubble éles felvételén jól láthatók az angyal szárnyában a fodrozódások, amelyek a kiáramló gáz és a már ott lévő anyag ütközései miatt jöttek létre. A központi csillag fénye megvilágítja a szárnyak körüli, porban gazdag területet is, amelybe a szárnyak belevágódtak.

A Sharpless 2-106 területén más objektumok is vannak. Ezek úgynevezett barna törpék: olyan égitestek, amelyek a Nap tömegének egytizedénél könnyebbek, ezért nem válhatott belőlük igazi csillag. A köd területén több mint 600 barna törpét figyeltek meg az infravörös tartományban.

További képek a Hubble honlapján.