Piramis alakú hegy tűnt fel a Dawn űrszonda részletesebb fotóin

Vesta, kisbolygó, Dawn, NASA, közelkép
Vágólapra másolva!
A Vesta kisbolygó körül keringő Dawn űrszonda néhány napja alacsonyabb pályára ereszkedett, ahonnan az eddigieknél jóval részletesebb fotókat készít.
Vágólapra másolva!

Az alábbi három felvételen látható, hogyan készít egyre jobb felvételeket a Dawn űrszonda a Vesta kisbolygó felszínéről.

Forrás: NASA
A kép nagyobb méretben itt látható (forrás: NASA)

Az első két fotó ugyanazt a területet ábrázolja, de a második már élesebben, a rendszeres térképezési fázisban készült adatok alapján. Ekkor átlagosan 700 kilométeres magasságból, 70 méter/pixel felbontással készítettek felvételeket.

December 12-e óta a Dawn az úgynevezett alacsony térképezési pályára került, amelynek felszín feletti magassága átlagosan 210 méter. A felbontás 23 méter/pixelre javult, ami megfigyelhető a harmadik, egy 19x19 kilométeres területet mutató fotón. Ezen már számos kisebb kráter is láthatóvá vált, a kép közepén pedig érdekes alakú természetes forma, egy piramis alakú hegy terpeszkedik.

A Vesta kisbolygó vizsgálata azért is fontos, mert a bolygófejlődés korai fázisát mutatja. Egy olyan égitestet figyelhetünk meg, amely elindult a nagybolyóvá válás útján, de végül nem érte el azt az állapotot. Az eddigi tudományos eredményekről részletesen beszámoltunk rovatunkban.

További információk és képek a küldetés hivatalos honlapján érhetők el: http://www.nasa.gov/dawn