Gazdag római várost tárnak fel Erdélyben

2012.01.02. 9:31

Gazdag római várost tárnak fel Erdélyben, Hunyad-megyében, Várhely (Sarmizegetusa) közelében.  

Ulpia Traianát a Kr.u. 98. és 117. között uralkodó Marcus Ulpius Traianus római császár alapította, miután legyőzte 107-ben a dákokat. Virágkorában, a 2-3. században a tartományi főváros harminchektáros területet foglalt el és 25 ezer embernek adott otthont. Hatalmas fóruma, amfiteátruma, gladiátoriskolája volt, és számtalan templommal, szentéllyel büszkélkedett. Az egykor gazdag település a rómaiak 270 körüli kivonulása után a népvándorlás viharának esett áldozatul.   

Az első feltárásokat 1924 és 1936 között végezték, majd a hetvenes évek elején a régészek egy rövid időre ismét visszatértek a helyszínre. Ulpia Traiana nagyszabású feltárásai azonban csak a közelmúltban kezdődtek kanadai és román régészek összefogásával.

"A város területének eddig csupán 15 százalékát tártuk fel" - ismertette Andre Gonciar professzor, az expedíció társvezetője. Mint kifejtette, az eddigi leletek arra engednek következtetni, hogy egy "gazdag és kozmopolita metropolisról" van szó. Az ásatások 2012 nyarán folytatódnak, amikor a fórumot és a városközponthoz kapcsolódó adminisztratív és üzleti épületek feltárását végzik el. A tervek között szerepel a lakónegyedek feltérképezése, ahogy beazonosítják Ulpia Traiana ősi temetőit is.

Angol nyelvű információk az Archeology News Network oldalán (egy kép kíséretében a város romjairól), részletesebben pedig az ásatási program honlapján lehet tájékozódni a jelenlegi munkálatokról (Southern Transylvania Projects Website).