Nem sok élelme maradt a Déli-sarkot elért két ausztrálnak

Vágólapra másolva!
Két ausztrál férfi elérte a Déli-sarkot szilveszter napján. Kevés az élelmük, és 28 nap alatt el kell érniük a szezon utolsó repülőgépét.
Vágólapra másolva!

James Castrission és Justin Jones blogjukon közölték a hírt, hogy 62 nap alatt megtették az 1130 kilométeres távot. Expedíciójukkal száz évvel Roald Amundsen felfedezése után új rekordot akarnak felállítani a sarkjárók: elsőként akarják megtenni támogatás nélkül, sítalpakon az oda- és visszautat.

A rossz időjárás mintegy tíz nappal hosszabbította meg az utat, így szűkösek az élelmiszer-tartalékaik. 28 napon belül el kell érniük az Antarktisz partjainál lévő repülőteret (ebben a szezonban ekkor indul az utolsó gép). "Még előttünk van egy szakasz, és nem sok élelmünk maradt. De hát erről szól a kalandorok élete" - írja Jones a blogon, ahol részletesen olvashatunk az útról, sok kép kíséretében.

Az út hátralévő részében megfelezik a napi adagokat. Eddig is mindketten sokat fogytak már az expedíció során, holott olyan speciális étellel táplálkoznak, amelynek a kalóriaértéke 15 hamburgerének felel meg.

"Átéreztük a teljes izolációt, amelyet száz évvel ezelőtt Roald Amundsen is érezhetett" - írta a Déli-sark elérésének pillanatáról Jones. Roald Amundsen 1911. december 14-én a világon elsőként érte el a Déli-sarkot riválisa, Robert Falcon Scott előtt, aki egyébként csupán egyetlen hónappal később jutott el a Föld legdélibb pontjára. Scott és csapata a visszaúton a jégsivatagban vesztette életét.